Νέο «μαύρο ρεκόρ» στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο: Αυξήσεις πάνω από 40% στην ενέργεια, στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα (πίνακες)

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πηγαίνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με τα στοιχεία της Eurostat να καταγράφουν για τον Σεπτέμβριο νέα άνοδο στο 12,1% μετά από δύο μήνες μικρής αποκλιμάκωσης των τιμών. Τα στοιχεία της Eurostat προμηνύουν νέα

άνοδο του πληθωρισμού και στα στοιχεία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και θα ανακοινωθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

Διψήφιο είναι το ποσοστό για τον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας κυρίως της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς έφτασε στο 10% τον Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

το κόστος της ενέργειας εμφανίζει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο με αύξηση 40,8% σε σύγκριση με 38,6% τον Αύγουστο, και ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό με 11,8% σε σύγκριση με 10,6% τον Αύγουστο, τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας με 5,6% σε σύγκριση με 5,1% τον Αύγουστο και οι υπηρεσίες με 4,3% σε σύγκριση με 3,8% τον Αύγουστο.

Κατά 10,9% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στην Ιταλία αυξήθηκε στο 9,5% από 9,1% που ήταν τον Αυγουστο, στο Βέλγιο στο 12% από 10,5% , στην Ολανδία στο 17,1% από 13,7% στην Πορτογαλία στο 9,8% από 9,3%.

Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες που εμφανίζουν μείωση στις τιμές καταναλωτή. Ενδεικτική η απρόσμενη επιβράδυνση στη Γαλλία, με τον πληθωρισμό να μειώνεται στο 6,2% από 6,6% που ήταν τον Αυγουστο και στην Ισπανία στο 9,3% από 10,5% που ήταν τον Αύγουστο.

#ΕΥΡΩΠΗ #ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ #ΕΥΡΩΖΩΝΗ #ΕΛΛΑΔΑ #ΑΥΞΗΣΕΙΣ #ΤΙΜΕΣ #ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα