Νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου, εφιαλτικό σενάριο για πετρέλαιο στα 140 δολάρια

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται με δραματικό ρυθμό μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν σενάρια τρόμου για την τιμή του πετρελαίου.

Συνεχίζουν την ανοδική πορεία οι τιμές του φυσικού αερίου στον απόηχο των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και του «παγώματος» του αγωγού Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Γερμανίας.

Είναι ενδεικτικό

το γεγονός ότι η τιμή αναφοράς για τα συμβόλαια παράδοσης του Μαρτίου στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση 10% τις τελευταίες 24 ώρες.

Θυμίζουμε ότι χθες, σχολιάζοντας την απόφαση της Γερμανίας να «παγώσει» τον αγωγό Nord Stream 2 λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα το φυσικό αέριο.

«Ο Γερμανός Όλαφ Σολτς εξέδωσε απόφαση με την οποία παγώνει τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2. Καλωσήρθατε στον νέο γενναίο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι σύντομα θα αναγκαστούν να πληρώνουν 2.000 ευρώ για χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Μεντβέντεφ.

Σενάριο τρόμου για την τιμή του πετρελαίου

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα, σύμφωνα με την Capital Economics, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει από 120 έως 140 δολάρια το βαρέλι στο χειρότερο σενάριο.

Οικονομολόγος της Capital Economics τόνιζε χαρακτηριστικά πως αν συμβεί αυτό, θα αύξανε κατά περίπου 2% τον πληθωρισμό στις αναπτυγμένες οικονομίες φέτος.

Ειδικά η Ευρώπη θα ήταν η περιοχή του κόσμου που θα πλήτονταν «ιδιαίτερα σκληρά» σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα