Νέα μέτρα: Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα rapid test και self test και ποιοι την «γλιτώνουν»
Σε διευκρινήσεις προχώρησε το υπουργείο Υγείας για την υποχρέωση τεστ κορονοϊού των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό. Στους εργαζόμενους το κόστος κάλυψης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας τονίζει σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 τα εξής:
1) Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν
2) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.
3) Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr
4) Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.
Παράλληλα, πέραν των διευκρινήσεων που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας υπόχρεοι self test είναι όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Συγκεκριμένα, δωρεάν self test με την χρήση προσωπικού ΑΜΚΑ είναι:
Εκπαίδευση
Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας self-test, είναι υποχρεωτικός για τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), τους φοιτητές που κάνουν πρακτική, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν 3 self tests από τα φαρμακεία, από τις 14 Ιουνίου έως τις 19 Ιουνίου, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για όσο καιρό διαρκούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι δικαιούχοι υποχρεώνονται να υποβληθούν σε έλεγχο έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στα σχολεία και να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφορμα self-testing.gov.gr.
Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα
Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας self-test, είναι υποχρεωτικός για τους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και το αποτέλεσμα του πρέπει να δηλώνεται στην πλατφορμα της Εργάνης. Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στον δικαιούχο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α' 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Εργαζόμενοι Δημοσίου Τομέα
Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός μία φορά την εβδομάδα και το αποτέλεσμα του πρέπει να δηλώνεται στην πλατφορμα της απογραφής. Η προμήθεια των self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στον δικαιούχο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α' 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Υπόχρεοι self test είναι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Προσοχή όμως. Ακόμα και εάν κάποιος έχει ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό του θα πρέπει να προχωράει σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μέχρι και 14 μέρες μετά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επίσημη ανακοίνωση του Σκλαβενίτη που σας αφορά – Τι έχει συμβεί
- Εξιχνιάστηκε δολοφονία ζευγαριού στην Σαλαμίνα 10 χρόνια μετά, το πτώμα της κοπέλας δεν έχει βρεθεί
- Πόσο τελικά "προστατεύει" το εμβόλιο της Pfizer ενώ η αποτελεσματικότητα του παίρνει την κατρακύλα
- Σοκ στην Ηλεία: Διέρρηξε το σπίτι 59χρονου και τον σκότωσε
- Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε η κατάθεση
- Δεύτερη δόση για τον σύζυγο της Γλυκερίας που πέθανε από το εμβόλιο: «Πρέπει να ακούμε την επιστήμη»
- Άννα Μπουσδούκου: Οι αλλαγές στη ζωή της και στην καριέρα της...
- Γκιώνης: «Δεν θυμάμαι άλλη τέτοια ήττα στην ζωή μου, θα κάνω τρεις μέρες να κοιμηθώ» - Δείτε πώς έχασε... δικό του παιχνίδι από τον Κορεάτη αντίπαλό του
- Χαλκιδική: Μαφιόζικο μπλόκο, τον έδειραν στη μέση του δρόμου
- Μέμος Μπεγνής: «Αγαπητά ΜΜΕ ψάξτε αλλού για αντιεμβολιαστές»...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- ΑΣΕΠ: Αιτήσεις εξπρές για 1.158 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στον Αύγουστο
- Ισραήλ: Στο «τραπέζι» η τρίτη δόση στους άνω των 60 - Ρεκόρ τετραμήνου στα κρούσματα παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού
- Νέα μέτρα: Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα rapid test και self test και ποιοι την «γλιτώνουν»
- Βουλή: Σύγκρουση κορυφής για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Έκλεισε θέση για τους «16» ο Έλληνας τενίστας
- Νέα πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ 9,5 εκατ. ευρω σε αγρότες
- Προκήρυξη για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ) 2021
- Σαρηγιάννης: Το ήπιο και το χειρότερο σενάριο για τα κρούσματα μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο (βίντεο)
- Εμβολιασμός παιδιών 12 - 15 ετών: Έτσι θα κλείσετε ραντεβού

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Νέα μέτρα: Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα rapid test και self test και ποιοι την «γλιτώνουν»
- Βουλή: Σύγκρουση κορυφής για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
- Σοκ στην Ηλεία: Μαυροφορεμένος ληστής δολοφόνησε 59χρονο μέσα στο σπίτι του
- Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Δικαιούχοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, πότε ξεκινάει
- Σαρηγιάννης: Το ήπιο και το χειρότερο σενάριο για τα κρούσματα μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο (βίντεο)
- Έρχονται 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ, σε εξέλιξη αιτήσεις για 100 θέσεις
- Νέα πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ 9,5 εκατ. ευρω σε αγρότες
- Προκήρυξη για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ) 2021
- ΑΣΕΠ: Αιτήσεις εξπρές για 1.158 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στον Αύγουστο
- Αποκτούν ανταγωνισμό efood και wolt, νέα εταιρεία «χωρίς ελάχιστη παραγγελία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλόννησος: Προκαταρκτική εξέταση για τον θάνατο του «Κωστή», της φώκιας μασκότ
- Μπίστης «αδειάζει» Ελεφάνη για το σχόλιο κατά Σάκκαρη και Μητσοτάκη: Η Αριστερά δεν έχει σχέση με την ανοησία και την χυδαιότητα
- Συζητούν λύση για το Πιστοποιητικό Κύπριων που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό
- Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Μια ελληνική ιστορική πρωτιά
- Σαν σήμερα 27 Ιουλίου οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα συγκλονίζονται από τρομοκρατικό χτύπημα
- Mega: Πρωτιά για το μεσημβρινό δελτίο με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου
- Αδέρφια πούλαγαν κοκαΐνη και κάνναβη στην Αμοργό
- Βουλή - Εκπαιδευτικό νομοσχέδιο: Μητσοτάκης-Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους
- Τζούντο: Αποκλεισμός για τον Ντανατσίδη