Εμβολιασμός παιδιών 12 - 15 ετών: Έτσι θα κλείσετε ραντεβού

Το «πράσινο φως» για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών έδωσε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Από την πλευρά του

ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε: «Έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα για κατ' οίκον. Έχει εμβολιαστεί 410 πολίτες. Εδώ και περίπου 10 μέρες έχουμε ξεκινήσει κινητά συνεργεία σε απομακρυσμένες περιοχές και έχουμε εμβολιάσει 5000 άτομα. Η Επιτροπή έδωσε την έγκριση και την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα».

Τα παιδιά με υποκείμενα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων. Αυξημένος αριθμός τέτοιων παιδιών, έχει καταγραφεί ακόμα και σε χώρες που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός. Υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας για τον κίνδυνο ανά νόσημα.

Από την επίσημη καταγραφή ΕΟΔΥ, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία αύξηση σε παιδιά και εφήβους. Αποτελούν μια πηγή διασποράς του ιού και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα ανεμβολίαστα άτομα εκείνα με υποκείμενα. Τα παιδιά ως πηγές διασποράς είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα που ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά.

Έτσι εμποδίζεται η δια ζώσης διδασκαλία. Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Οι διεθνείς οργανισμοί, FDA ενέκριναν με αδειοδότηση από τον Μάιο το εμβόλιο Pfizer ενώ πριν 3 μέρες ο EMA ενέκρινε και της Moderna και για παιδιά από 12 ως 17 ετών.

Πως θα κλείσετε το ραντεβού

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Πάντως κατά την ενημέρωση τονίστηκε ότι το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό και πως τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα