Ισραήλ: Στο «τραπέζι» η τρίτη δόση στους άνω των 60 - Ρεκόρ τετραμήνου στα κρούσματα παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού

Την ώρα που οι αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν εάν οι αναμνηστικές δόσεις χρειάζονται για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, στο Ισραήλ έχει πέσει στο «τραπέζι» η 3η δόση για άνω των 60 ετών. Ρεκόρ τετραμήνου στα κρούσματα παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Το Ισραήλ σκέφτεται να χορηγήσει μια τρίτη δόση του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech» κατά της Covid-19 στους πιο ηλικιωμένους πολίτες του, ακόμη και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου

να αποκρούσει τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, ανέφερε ένας αξιωματούχος υγείας της χώρας τη Δευτέρα (26/07). Καταγράφηκε ρεκόρ τετραμήνου στα κρούσματα παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Την ίδια ώρα, οι αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν εάν οι αναμνηστικές δόσεις χρειάζονται για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες.

«Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα. Την απόφαση την επωμιζόμαστε εμείς όταν δεν έχουμε τη στήριξη του (υπόλοιπου) κόσμου. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη απόφαση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την υγεία, που φιλοξένησε ο ιστότοπος «Ynet».

«Από τη μία θέλουμε να δούμε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και να βασιστούμε στα δεδομένα μας εξετάζοντας εάν πραγματικά υπάρχει εξασθενημένη ανοσία και από την άλλη υπάρχει μια έξαρση και θέλουμε να σταματήσουμε αυτήν την έξαρση», υπογράμμισε ακόμα.

{https://twitter.com/arwanabe/status/1419802441516666880?s=20}

Η «Pfizer» επιδιώκει μια επείγουσα άδεια από τις αμερικανικές αρχές για μια τρίτη δόση του εμβολίου της, η οποία, όπως λέει, θα βοηθήσει ενδεχομένως τους ανθρώπους να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά προστασίας. Το Ισραήλ άρχισε να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε ανοσοκατασταλμένους πολίτες του αυτόν τον μήνα σε κατά περίπτωση βάση.

«Αναμένουμε να δημοσιεύσουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σχετικά με το πρόγραμμά μας αναμνηστικών δόσεων και όλα τα δεδομένα που θα συλλέξουμε θα μοιραστούν στο πλαίσιο των συνεχών συζητήσεων με την FDA, τον ΕΜΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες», είπε η εκπρόσωπος τύπου της Pfizer Τζέρικα Πιτς, σε μια δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ο Νάσμαν Ας και πιθανόν θα αφορά ανθρώπους ηλικίας 60 ή 70 ετών και άνω.

{https://twitter.com/alerteurpol2021/status/1419808339152736262?s=20}

Ρεκόρ τετραμήνου στα κρούσματα παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ, δυσοίωνα είναι τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στο Ισραήλ για την κατάσταση της νόσου Covid καθώς η χώρα σημείωσε ρεκόρ τετραμήνου σε ό,τι αφορά τα θετικά κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Κι όλα αυτά την ώρα που αυξάνονται σε καθημερινή βάση τα νέα κρούσματα του κορονοϊού και οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση καθώς εξαπλώνεται η μολυσματική μετάλλαξη «Δέλτα».

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας κατέγραψε την Κυριακή (25/07) 1.398 νέα κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων, τα 108 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Από αυτούς, οι 20 έχουν αναπνευστήρα και οι 25 δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

{https://twitter.com/RealEstateEarth/status/1419804733691269126?s=20}

Επιπλέον, συνολικά 199 πολίτες με κορονοϊό έχουν διακομιστεί σε ισραηλινά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, από τους 108 ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα, οι 75 έχουν λάβει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων της νόσου Covid που καταγράφηκε την Κυριακή (25/07) είναι ο υψηλότερος από τις 17 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, οι νέοι εμβολιασμένοι κατέγραψαν ρεκόρ 20 ημερών, η πλειονότητα των οποίων έλαβε τη δεύτερη δόση.

{https://twitter.com/BodhiCrane/status/1419797549838340108?s=20}

Τα στοιχεία αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επέκρινε όλους όσοι έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Την Κυριακή (25/07), το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα και πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη χρήση «ηλεκτρονικών μέτρων», ενώ η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει βραχιόλια παρακολούθησης, αλλά πιθανό να ενθαρρύνει τη χρήση μιας εφαρμογής smartphone.

{https://twitter.com/MojoMirna/status/1419793538905161735?s=20}

Σύμφωνα με την πρόταση των υπουργείων Υγείας και Δημόσιας Ασφάλειας που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, όποιος επιστρέφει από το εξωτερικό και απαιτείται αυτοαπομόνωση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την καθορισμένη εφαρμογή για να στείλει ενημέρωση στις αρχές τον τόπο διαμονής του έτσι ώστε να μπορεί το ισραηλινό κράτος να τον έχει υπό παρακολούθηση.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα