Να ανοίξει η πλατφόρμα για διόρθωση τετραγωνικών στα ακίνητα ζητούν οι φοροτεχνικοί

«Πονοκέφαλο» για ιδιοκτήτες αλλά και λογιστές – φοροτεχνικούς αποτελεί η μη λειτουργία (σε μόνιμη βάση) της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τετετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους ΟΤΑ.

Πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να συμπληρώσουν σωστά τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων αλλά και τους κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους και ειδικά κάτοικοι εξωτερικού και Έλληνες της ομογένειας με ακίνητα στην Ελλάδα. Επί του παρόντος, αυτή η δήλωση γίνεται

στους εκάστοτε Δήμους. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες, καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.

Αυτό άλλωστε διαπιστώνουν και πολλοί λογιστές και φοροτεχνικοί στους οποίους απευθύνονται πολίτες για την διεκπεραίωση της δηλωτικής αυτής υποχρέωσης.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), εάν λειτουργούσε μόνιμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ (https://tetragonika.govapp.gr/), που ανέπτυξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, τότε η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο εύκολη.

Μάλιστα, η ΠΟΦΕΕ έστειλε επιστολή με αυτό το αίτημα τόσο στον υπουργό Εσωτερικών Μαυρουδή Βορίδη όσο και στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδoς Δημήτριο Παπαστεργίου.

«Για τη διευκόλυνση τόσο των πολιτών, αλλά και των Δήμων, και στα πλαίσια της ψηφιοποίησης των συναλλαγών των πολιτών με τους Δημόσιους Φορείς, θεωρούμε απαραίτητη την μόνιμη επαναλειτουργία της ενώ ταυτόχρονα να επανέλθουν αναδρομικά σε ισχύ οι ρυθμίσεις του άρθρου 66 του ν.4830/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν.4915/2022, και να καλυφθούν αναδρομικά από πρόστιμα για αδήλωτα εμβαδά και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν εκτός πλατφόρμας και καθ΄ όλα τα προηγούμενα μεσοδιαστήματα διακοπής της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ», τονίζεται στην επιστολή.

#ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ_ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ #ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ #ΑΚΙΝΗΤΑ #ΟΤΑ #ΔΙΟΡΘΩΣΗ #ΠΟΦΕΕ #ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Να ανοίξει η πλατφόρμα για διόρθωση τετραγωνικών στα ακίνητα ζητούν οι φοροτεχνικοί,