Διπλό «καμπανάκι» Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί για τις παροχές Τσίπρα: Δεν είναι φιλικές προς την ανάπτυξη - Ανησυχούμε για την αύξηση των spreads

Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού αλλά και του κοινωνικού αντίκτυπου σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

«Είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων για το 2019 και 2020 στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω και όχι σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος και υπογράμμισε: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές

έχουν την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων στα πλεονάσματα. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχίσουμε το διάλογο και αυτό κάνουμε με τις ελληνικές αρχές».

Προσέθεσε πως ο διάλογος αυτός θα πρέπει να βασίζεται τόσο στο «δημοσιονομικό αντίκτυπο» των μέτρων όσο και στον «κοινωνικό» αλλά και στην ανάπτυξη.

Επισήμανε, δε, πως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το κατά πόσο συμβάλλουν τα μέτρα στην αποκατάσταση της «κοινωνικής δικαιοσύνης», κάτι που είναι «σημαντικό» για τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν «μεγάλες δυσκολίες» και ''υπέφεραν"».

Δυνατό καμπανάκι έκρουσε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ.

«Ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads» είπε χαρακτηριστικά καθώς ανέφερε ότι μετά τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβει 50 μονάδες βάσης θέλοντας να τονίσει ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά. Ο ίδιος είπε ότι ενώ δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση των μέτρων, στην αρχική του ανάλυση ο ΕΜΣ καταλήγει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί κατά σημαντικό περιθώριο και ακόμα περισσότερο για την επόμενη χρονιά».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά στο επόμενο Eurogroup, αφού έχει εκδοθεί η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση και θα υπάρχουν τα τελικά συμπεράσματα και ανάλυση των θεσμών που θα κρίνουν τις επιπτώσεις που εξαγγελίες του Α. Τσίπρα έχουν στους δημοσιονομικούς στόχους.

«Αξιοπιστία και εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι αυτό που αναμένουμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα» είπε ο πρόεδρος του Εurogroup Μ. Σεντένο και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο της ανόρθωσης της οικονομίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα