Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Μπλοκάραμε τα στενά του Βοσπόρου για 4 πολεμικά πλοία της Ρωσίας» (βίντεο)

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ρωσία ακύρωσε μία απόπειρα αποστολής τεσσάρων πολεμικών πλοίων μέσω τουρκικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από αίτημα της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, «η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία». Τη Δευτέρα, η Άγκυρα έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μοντρέ (1936), επιτρέποντάς της να περιορίσει

τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων. Το σύμφωνο εξαιρεί τα σκάφη που επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο Haberturk τόνισε ότι η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να μην στείλει τα πλοία της πριν χαρακτηρίσει την εισβολή της Μόσχας «πόλεμο» την Κυριακή.

«Η Ρωσία είπε ότι τέσσερα από τα πλοία της θα περάσουν τα στενά στις 27-28 Φεβρουαρίου, τρία από τα οποία δεν είναι νηολογημένα σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Ζητήσαμε από τη Ρωσία να μην στείλει αυτά τα πλοία και η Ρωσία απάντησε ότι τα πλοία δεν θα περάσουν τα στενά», είπε ο Τσαβούσογλου

«Κανείς δεν πρέπει να προσβάλλεται από αυτό, γιατί η σύμβαση του Μοντρέ ισχύει σήμερα, χθες και αύριο, επομένως θα την εφαρμόσουμε» σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Το Reuters ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία –δύο αντιτορπιλικά, μια φρεγάτα και ένα σκάφος πληροφοριών– περίμεναν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο. Δύο από αυτά, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό, είχαν ζητήσει να κάνουν το ταξίδι αυτή την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα