Ουκρανία: Τι λέει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος που θα είναι επικεφαλής της διαφυγής από τη Μαριούπολη

Ανεξάρτητοι πυρήνες παραστρατιωτικών Ουκρανών προειδοποιούν ότι «δε θα αφήσουν κανέναν να φύγει»

Kομβόι αυτοκινήτων με Έλληνες και ομογενείς θα ξεκινήσει σήμερα από τη Μαριούπολη στην Ουκρανία, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελένο, ώστε να φύγουν όσοι θέλουν από την πόλη, που βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία.

«Ξεκινάμε αυτήν την επιχείρηση…. Είναι μια ευκαιρία πολύ στενή, πολύ μικρή, αλλά παρ΄ όλα αυτά, αποφασίσαμε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών να την εκμεταλλευθούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε μαζί μας να απομακρυνθούν όσοι μπορούν και επιθυμούν

με δικά τους μέσα, με δικά τους αυτοκίνητα, βγαίνοντας από την Μαριούπολη και πηγαίνοντας δυτικά για να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή και που φαίνεται ότι θα γίνει πολύ πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες και ημέρες» είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Κωστελένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επικουρεί τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη.

Το σχέδιο διαφυγής

Το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη αποφασίστηκε σε σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Καραβάνι με τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα, στα οποία θα επιβαίνουν ομογενείς και δημοσιογράφοι, θα φύγουν από ασφαλή δρόμο από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπόριζα, με τελικό προορισμό τη Ρουμανία. Το κομβόι των οχημάτων έχει τις εγγυήσεις των ρωσικών δυνάμεων ότι θα φτάσει ασφαλές.

Την ίδια ώρα, όμως, ανεξάρτητοι πυρήνες παραστρατιωτικών Ουκρανών, που δεν έχουν καμία σχέση με κυβέρνηση και Στρατό προειδοποιούν ότι «δε θα αφήσουν κανέναν να φύγει» και έτσι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την ουκρανική κυβέρνηση είναι συνεχείς.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στην Μαριούπολη Χρήστος Μαζανίτης ο κ.Κωστελένος έχει ζητήσει από το ΥΠΕΞ, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετακινηθούν με ασφάλεια όσοι συμμετέχουν στο κομβόι, ο ίδιος να επιστρέψει στην Μαριούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα