Μεγάλος ο λογαριασμός για την επιστροφή ποσών λόγω παράνομης κράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ

Η παράνομη κράτηση που υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις για την στήριξη του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), αφορά περίπου 150 χιλιάδες συνταξιούχους.

Η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των οργανώσεων των συνταξιούχων με τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, έφερε πιο κοντά τη λύση του προβλήματος. Βέβαια τα αναδρομικά από τη συγκεκριμένη παρακράτηση, ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ και αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Πετρόπουλος δεν δεσμεύτηκε με σαφήνεια για το πότε θα γίνει η επιστροφή τους. Απλώς επισήμανε ότι

κάτι τέτοιο θα συμβεί όταν τα οικονομικά του Ασφαλιστικού Συστήματος το επιτρέψουν. Την ίδια στιγμή προανήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικών αιτήσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, γεγονός που ερμηνεύτηκε από ορισμένους εκ των εκπροσώπων τους ως «πράσινο φως» για υποβολή αιτήσεων και για το φλέγον ζήτημα των επιστροφών της κράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των συνταξιούχων, αναφορικά με την παράνομη κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ , έλαβε χθες με επιστολή του και ο ο Σύλλογος Υπαλλήλων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΣΥΑΤ). Όπως επισημαίνεται οι εργαζόμενοι στο ΕΤΕΑΕΠ γίνονται μάρτυρες μιας απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες κάνοντας αιτήσεις, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σταματήσει να γίνεται κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ. Σύμφωνα με το ΣΥΑΤ οι συνταξιούχοι «σωστά ζητάνε να τους επιστραφούν μετά τον επαναυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων τους, που έγινε τον Αύγουστο του 2016, όλες οι παράνομες κρατήσεις υπερ ΑΚΑΓΕ».

Σύμφωνα με το Σύλλογο το αποτέλεσμα της στάσης του Υπουργείου αλλά και της Διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ ήταν να αρχίσουν χιλιάδες συνταξιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις, να τηλεφωνούν, να οδηγούνται σε δικηγορικά γραφεία.

Ο ΣΥΑΤ καταγγέλλει ότι «οι συνθήκες που επικρατούν στο μοναδικό σημείο που έχει το ΕΤΕΑΕΠ για όλη την Ελλάδα στη οδό Φιλελλήνων για εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων ξεπέρασαν τα όρια της βαρβαρότητας και της αθλιότητας και για τους υπαλλήλους και για τους συναλλασσόμενους.
Καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά για να κάνουν αιτήσεις επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

Καθημερινά καταφθάνουν χιλιάδες φαξ, mails κλπ με το ίδιο αίτημα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα πρωτόκολλα και οι συνάδελφοι αυτών να υπηρεσιών να είναι αδύνατο να διεκπεραιώσουν το έργο τους.

Λόγω του μεγάλου συνωστισμού επικρατεί μία χαώδης κατάσταση με αποτέλεσμα να εμφανιστούν και κρούσματα κλοπών από επιτήδειους που βλέπουν απελπισμένους ηλικιωμένους ανθρώπους να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον» .

Keywords
Τυχαία Θέματα