“Παρ’ όλα αυτά” – Μια παράσταση-μαρτυρία εννέα γυναικών

07:13 9/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια παράσταση-μαρτυρία για τον καρκίνο παρουσιάζουν εννέα γυναίκες που έζησαν την ασθένεια και ανεβαίνουν στη σκηνή για να μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους αλλά και τη διαδρομή της ζωής τους.

Σκοπός της παράστασης, που είναι εξ ολοκλήρου παραγωγή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Γεωργία Μαυραγάνη, είναι να “μιλήσει” ανοιχτά για την ασθένεια και τον πόνο της, αλλά και να δώσει την ευκαιρία στις συμμετέχουσες και στο κοινό να μετατρέψουν μέσω της τέχνης τη δύσκολη αυτή εμπειρία σε δημιουργία και ομορφιά.

“Σαν οδοιπόροι στη δύσκολη διαδρομή

τους μέσα από την ασθένεια, οι γυναίκες πλέκοντας και δημιουργώντας μια συνεκτική ιστορία ανθρωπιάς, συναισθηματισμού, χαράς και λύπης οδηγούν στην πρωταρχική επίδραση του θεάτρου: τη λυτρωτική μέθεξη του κοινού με τα δρώμενα επί σκηνής. Μια παράσταση, όχι μόνο για όσες και όσους έχουν παρόμοιες ιστορίες, αλλά για όλους τους ανθρώπους”, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Η σκηνοθέτις Γεωργία Μαυραγάνη μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της ξεχωριστής αυτής παράστασης, για τη μοναδική εμπειρία που βιώνει τόσο η ίδια όσο και οι εννέα γυναίκες, που, με θάρρος και αφοπλιστική ειλικρίνεια, ανεβαίνουν στη σκηνή, στο Από Μηχανής Θέατρο, και μοιράζονται τους φόβους, τις ελπίδες, τις αδυναμίες, την ίδια τη ζωή τους, με το κοινό.

κ. Μαυραγάνη, πώς γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτή την παράσταση;

Έχω κάνει κάποιες παραστάσεις που ανήκουν στον χώρο του θεάτρου-ντοκουμέντου. Μία από αυτές έτυχε να συγκινήσει ιδιαίτερα τον υπεύθυνο ψυχίατρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Γιάννη Ντίνο. Και πάνω στην κουβέντα, του είπα ότι βρίσκω το θέμα της ασθένειας εξαιρετικά αποκαλυπτικό και αληθινό για μια θεατρική παράσταση. Λίγες ημέρες μετά, λοιπόν, ήρθε με την πρόταση δημιουργίας μιας θεατρικής ομάδας γυναικών που έχουν νοσήσει από καρκίνο, με σκοπό το ανέβασμα μιας παράστασης καλλιτεχνικού και όχι ψυχοδραματικου προσανατολισμού. Εννοείται πως φοβήθηκα, αλλά δέχτηκα επιτόπου. Οι συναντήσεις κράτησαν ένα χρόνο. Κατά τη διάρκειά τους πέρασα από «σαράντα κύματα». Συγκρούστηκα με τις ιδεοληψίες και τις εμμονές μου. Το θέμα του καρκίνου σέρνει πίσω του πολύ σκοτάδι και φόβο. Και αυτό ήθελα να αποφύγω. Γιατί εγώ, τελικά, δεν συναντήθηκα ούτε με θύματα, ούτε με σκοτάδια, αλλά με γυναίκες που έχουν έρθει πολύ κοντά με το σκληρό πρόσωπο της ζωής και των «δαιμόνων» του εαυτού τους και των γύρω τους, που όμως, παρ’ όλα αυτά, ήθελαν να μιλήσουν και να αρθρώσουν, με απλότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια, την επιθυμία τους για ζωή. Απλές, μοναδικές γυναίκες, που καμιά σχέση δεν έχουν με το θέατρο, αφέθηκαν στις πρόβες, μου μίλησαν και αναπαρέστησαν τις εμπειρίες, τους φόβους, τις ελπίδες, τις αδυναμίες τους και τη ζωή τους.

Η παράσταση είναι σε συμπυκνωμενη εκδοχή οι συναντήσεις μας. Τίποτα προσποιητό και τίποτα ψεύτικο. Όλα όπως ειπώθηκαν και όπως έγιναν. Με αξίωση, όμως, τέχνης. Τους είμαι βαθιά και ανθρώπινα ευγνώμων. Και αν είμαι για κάτι περήφανη, είναι που τις βοήθησα να μετατρέψουν -όσο γίνεται- αυτή τους την τόσο δύσκολη εμπειρία σε κάτι όμορφο. Μιλάμε για ατόφια αλληλεγγύη, κατανόηση και τόλμη. Μιλάμε για τέχνη και ομορφιά.

Συμμετέχουν: Καλλιόπη Γανιάρη, Ελένη Γιαννακούρου, Θάλεια Νταλούκα, Γιώτα Παπαδάκη, Μάρα Παυλοπούλου, Μαίρη Τσουκαλά, Στέλλα Χατζημιχαήλ, Φωτεινή Χάψα, Τζένη Δούπη

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γεωργία Μαυραγάνη Βοηθοί σκηνοθέτη: Ναζίκ Αϊδινιάν, Δανάη Σπηλιώτη

Σκηνογραφική επιμέλεια: Άρτεμις Φλέσσα, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Φωτογραφίες-Βίντεο: Χριστίνα Ζαχοπούλου, Χάρης Ακριβιάδης

Παραστάσεις:

Παρασκευή 9/3, 16/3 και 23/3 στις 17.30

Διάρκεια: 60 λεπτά

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Κρατήσεις: 210 3826600 (καθημερινά 09:00-17:00)

Από Μηχανής Θέατρο

Ακαδήμου 13, Αθήνα

Τηλ.: 210 523 2097

Keywords
Τυχαία Θέματα