Μάθε πού ψηφίζεις στις εκλογές 2023: Πότε βγαίνουν οι τελικοί εκλογικοί κατάλογοι, τι ισχύει με τους ετεροδημότες

Μάθε πού ψηφίζεις με ένα κλικ στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ: Τι ισχύει με τους ετεροδημότες και πότε θα δημοσιευτούν οι τελικοί εκλογικοί κατάλογοι

Μετά και την επίσημη επιβεβαιώση για διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών την 21η Μαΐου, εκκρεμούν πλέον οι τελευταίες αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους που αφορούν τους ετεροδημότες.

Πιο συγκεκριμένα, στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ μπορεί κανείς να βρει πού ψηφίζει βάζοντας απλά το ονοματεπώνυμό του, καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία των γονέων του.

Εξαίρεση

αποτελούν οι ετεροδημότες που υπέβαλαν εγκαίρως την αίτησή τους να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και το αίτημά τους έχει εγκριθεί - με την αλλαγή ωστόσο να μην έχει εμφανιστεί ακόμη στο σύστημα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι νέοι και τελικοί εκλογικοί κατάλογοι - που θα συμπεριλαμβάνουν και τις τελευταίες αιτήσεις ετεροδημοτών - θα δημοσιευτούν σε δέκα ημέρες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε με ένα κλικ

Μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά - εφόσον το θυμάστε - συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

«Τέλος χρόνου» για αλλαγές

Σημειώνεται πως η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων γίνεται ανά δύο μήνες: Η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο, ενώ η δεύτερη θα γινόταν κανονικά τέλος Απριλίου.

Επειδή, όμως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθούν οι εκλογές και να «παγώσουν» οι διοικητικές διαδικασίες, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση.

Επομένως οι εκλογές θα γίνουν με τελευταίες τις αλλαγές του Φεβρουαρίου.

Από τις 28 Φεβρουαρίου, άλλωστε, δεν γίνονται πλέον δεκτές νέες αιτήσεις από ετεροδημότες, ενώ αδύνατη είναι και η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ_ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ #ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ #ΕΚΛΟΓΙΚΑ_ΤΜΗΜΑΤΑ #ΜΑΘΕ_ΠΟΥ_ΨΗΦΙΖΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάθε, 2023, Πότε,mathe, 2023, pote