Λήξη «συναγερμού» για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Θεσσαλονίκη

Ανεμοβλογιά αποδείχτηκε πως είχε τελικά ο άνδρας που τα συμπτώματά του παρέπεμπαν σε ευλογιά των πιθήκων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Ανεμοβλογιά έχει τελικά ο 61χρονος άνδρας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και θεωρούνταν «ύποπτο κρούσμα» ευλογιάς των πιθήκων.

Ο άνδρας που είναι 61 ετών και απευθύνθηκε στο νοκομείο με τα ύποπτα συμπτώματα είναι μαροκινής

εθνικότητας ενώ έχει έρθει στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης.

Ο άνδρας 61 ετών είναι από το Μαρόκο και σύμφωνα με όσα σας είχε ενημερώσει το news4health.gr εισήλθε στη χώρα μας αεροπορικώς από την Κωνταντινούπολη και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες απομόνωσης.

Τα διαγνωστικά δείγματα εστάλησαν σταλεί στον ΑΠΘ ενώ είχε ενημερωθεί και ο ΕΟΔΥ σχετικά με το περιστατικό.

Όπως είχαμε τονίσει από την αρχή το κρούσμα ήταν ύποπτο και όχι επιβεβαιωμένο.

Πώς ξεχωρίζουμε την ανεμοβλογιά από την ευλογιά των πιθήκων

Η κύρια διαφορά μεταξύ της ανεμοβλογίας και της ευλογιάς των πιθήκων όπως είχε δηλώσει προ ημερών η Ματίνα Παγώνη είναι ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Αξίζει να τονίζουμε ότι η ανεμευλογιά είναι μια οξεία ιογενής νόσος, με χαρακτηριστικό εξάνθημα, που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα (VZV), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών. Από την άλλη η ευλογιά των πιθήκων, όπως σας έχει ενημερώσει το news4health.gr είναι μια ιογενής ασθένεια, η οποία σύμφωνα με το ECDC, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Επειδή αυτά τα σταγονίδια δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλων σωματικών υγρών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς (ανεμευλογιά) είναι:

Ήπια πρόδρομα συμπτώματα μπορεί να προηγούνται της έκθυσης του εξανθήματος. Οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν πυρετό και αδιαθεσία 1 με 2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος σε αντίθεση με τα παιδιά στα οποία το εξάνθημα αποτελεί συχνά την αρχική εκδήλωση της νόσου. Το εξάνθημα είναι γενικευμένο, κνησμώδες, με ταχεία εξάπλωση. Αρχικά εμφανίζεται ως κηλιδοβλατιδώδες και σταδιακά μετατρέπεται σε φυσαλιδώδες με βλάβες, διαμέτρου 1-4 mm, ενώ στο τέλος εφελκιδοποιείται. Το εξάνθημα εμφανίζεται αρχικά στο κεφάλι (και στο τριχωτό), εξαπλώνεται στον κορμό και στο υπόλοιπο σώμα. Χαρακτηριστικό του εξανθήματος είναι οι διαδοχικές, εκθύσεις για αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ταυτόχρονα βλάβες σε διαφορετικά στάδια. Βλάβες μπορεί να εμφανιστούν και στον βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα, του αναπνευστικού συστήματος, του κόλπου, του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς.

Οι ενήλικες συνήθως εμφανίζουν μια πιο βαριά κλινική εικόνα της νόσου και έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Η κλινική εικόνα στα υγιή παιδιά είναι συνήθως ήπια, χαρακτηριζόμενη από αδιαθεσία, κνησμό και πυρετό για 2-3 ημέρες. Παιδιά με ανοσοκαταστολή όπως λέμφωμα,λευχαιμία, λοίμωξη από του ιό HIV , μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου χαρακτηριζόμενη από υψηλό πυρετό, εκτεταμένο φλυκταινώδες εξάνθημα και υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος νοσήσει από ανεμοβλογιά συνήθως έχει:

πυρετό

αδιαθεσία

πόνο στο λαιμό (φαρυγγαλγία)

μειωμένη όρεξη

εξανθήματα

Μετά από μια περίπου μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, εμφανίζεται το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.Ξεκινά σαν ομάδες από μικρά συνήθως, ερυθρά, κνησμώδη εξογκώματα (βλατίδες).
Αυτά τα εξογκώματα γεμίζουν με υγρό, φουσκώνουν και τελικά σπάζουν. Μετά από αυτό, τα εξανθήματα ξεραίνονται και σχηματίζεται εφελκίδα (κρούστα). Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα.

Αν έχει κάνει κανείς εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς δεν χρειάζεται να ανησυχεί.

#ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΙΘΗΚΩΝ #ΕΥΛΟΓΙΑ #ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ #ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ #ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ_ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα