Κύκλωμα θησαύριζε από αποσύρσεις ΙΧ - Πώς έστηναν την κομπίνα

Πολλά είναι τα εκατομμύρια που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει το κύκλωμα κομπίνας με την απόσυρση αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία από πηγές που εξετάζουν την υπόθεση.

Σημειώνεται δε πως έχει διαταχθεί εισαγγελική παραγγελία από το Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από καταγγελία ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Οι εν λόγω

ιδιοκτήτες απέσυραν μεν τα παλαιά τους οχήματα, αλλά χωρίς να το γνωρίζουν έχει γίνει χρήση του οικονομικού οφέλους.

Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ της ΑΑΔΕ σε συνέχεια της εκτέλεσης της διαταχθείσας Εισαγγελικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είναι σε διαδικασία αναζήτης για 1.500 περιπτώσεις σχετικές με τις εν λόγω παράνομες χρηματικές δραστηριότητες όπου οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αν και δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος της απόσυρσης, φέρεται να έχουν αξιοποιήσει το ποσό της απόσυρσης.

Αυτή η απάτη έγινε με την πλαστογράφηση των υπογραφών τους σε περισσότερα από τρία κρατικά έγγραφα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την ΑΑΔΕ οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα έχουν σημαντικές θέσεις. Συγκεκριμένα, είναι δημόσιοι λειτουργοί από την Εφορία και το υπουργείο Μεταφορών αλλά και μάντρες αυτοκινήτων. Για τον λόγο αυτό η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ της ΑΑΔΕ καλεί τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε κατάθεση προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της κομπίνας και να βρει ποιοι ευθύνονται για τη συγκεκριμένη υπεξαίρεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της απόσυρσης ίσχυε για τα αυτοκίνητα ΙΧ επιβατικά και ελαφρά φορτηγά μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους και έως 2.000 κ.έ. για τα οποία είχε εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι τις 31/12/2000 την πρώτη περίοδο του μέτρου και έως το 2001 για τη δεύτερη περίοδο μετά την παράταση του μέτρου της απόσυρσης.

Από τον Φεβρουάριο του 2010 έως και τις 20 Μαΐου του 2016 αποσύρθηκαν, σύμφωνα με πηγες της αγοράς, περισσότερα από 500.000 οχήματα, κυρίως επιβατικά. Το όφελος από την απόσυρση ήταν έκπτωση από 50-100% από το τέλος ταξινόμησης του καινούργιου οχήματος, βάσει του κυβισμού του νέου προς ταξινόμηση αυτοκινήτου. Το όφελος διαμορφωνόταν έως 300 ευρώ αν αποκτούνταν αυτοκίνητο μέχρι 900 κυβικά, έως 960 ευρώ για αυτοκίνητο από 901-1.400 κυβικά, έως 1.430 ευρώ για αυτοκίνητο από 1.401 έως 1.600 κυβικά, και έως 2.800 ευρώ αν αποκτούνταν αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά και φορολογητέα αξία έως 14.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαρτίου είδε το φως της δημοσιότητας μια ακόμη κομπίνα εκατομμυρίων που αφορούσε την πώληση διπλωμάτων οδήγησης. Μέλη του κυκλώματος σε αυτή την περίπτωση φέρεται να είναι έξι κρατικοί υπάλληλοι και δύο ιδιοκτήτες σχολής οδηγών, όπως αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ

Τα μέλη του εν λόγω κυκλώματος έστηναν «εικονικές εξετάσεις» κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα