Κρυπτονομίσματα - Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Ελεύθερος με εγγύηση ο ιδρυτής της FTX

Ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων εν αναμονή της δίκης του για απάτη και άλλες ποινικές κατηγορίες, αποφάσισε την Πέμπτη ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης.

Οι όροι της εγγύησης, σύμφωνα με το Guardian, με προσωπική αναγνώριση συμφωνήθηκαν από τους εισαγγελείς και τους δικηγόρους του Bankman-Fried.

Ο 30χρονος θα αντιμετωπίσει την επόμενη ακρόασή του στη Νέα

Υόρκη στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Bankman-Fried αναμενόταν να αποφυλακιστεί από την ομοσπονδιακή κράτηση την Πέμπτη, δήλωσε εισαγγελέας.

Η εγγύηση αναγνώρισης είναι μια γραπτή δέσμευση του κατηγορουμένου να εμφανιστεί στο δικαστήριο όταν διαταχθεί. Σε αντάλλαγμα, το στρατόπεδο του Bankman-Fried δεν θα πρέπει να καλύψει τις πλήρεις απαιτήσεις για την εγγύηση.

Η εγγύηση εξασφαλίστηκε με ίδια κεφάλαια στο σπίτι της οικογένειάς του και με τις υπογραφές των γονέων του και δύο άλλων ατόμων με "σημαντικά" περιουσιακά στοιχεία.

Εκτός από το πακέτο των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο οι εισαγγελείς αποκάλεσαν "τη μεγαλύτερη προδικαστική εγγύηση όλων των εποχών", ο πρώην δισεκατομμυριούχος της κρυπτογράφησης θα έπρεπε επίσης να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης, να υποβάλλεται σε συμβουλευτική ψυχικής υγείας και να περιορίζεται στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας.

Ο δικαστής Gabriel Gorenstein δήλωσε ότι ο Bankman-Fried θα χρειαστεί "αυστηρή" επιτήρηση μετά την απελευθέρωσή του στο σπίτι των γονιών του στην Καλιφόρνια.

Οι γονείς του, και οι δύο καθηγητές Νομικής του Στάνφορντ, ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου. Τον Bankman-Fried πλαισίωναν δύο αμερικανοί αστυνόμοι, ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα.

Δεν μίλησε παρά μόνο όταν απάντησε στον δικαστή

Στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FTX θα απαγορευτεί επίσης να ανοίξει νέες πιστωτικές γραμμές άνω των 1.000 δολαρίων, ενώ περιμένει τη δίκη του για αυτό που οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν αποκαλέσει "θρασύτατη" απάτη στην πτωχευμένη αυτοκρατορία του στον τομέα της κρυπτογράφησης.

Ο Bankman-Fried ήταν η καρδιά "μιας απάτης επικών διαστάσεων", δήλωσε στο δικαστήριο ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Nicolas Roos. Όμως επέστρεψε οικειοθελώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει ιστορικό φυγής και έχει μειώσει σημαντικά τα οικονομικά περιουσιακά του στοιχεία.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι είχε μειωθεί σε μόλις 100.000 δολάρια, μια απότομη πτώση για έναν άνθρωπο που κάποτε ήταν επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κρυπτογράφησης αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Bankman-Fried κατηγορείται ότι διέπραξε απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος των επενδυτών του, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια των πελατών του για την αγορά ακινήτων, τη χρηματοδότηση πολιτικών δωρεών και την υποστήριξη συναλλαγών στο hedge fund του Alameda Research.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ισχυρίζονται ότι λείπουν πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών. Η FTX κατέθεσε αίτηση για προστασία από την πτώχευση στο Ντέλαγουερ στις 11 Νοεμβρίου. Ο αντικαταστάτης του Bankman-Fried, ο διευθύνων σύμβουλος John Ray, δήλωσε ότι δεν είχε ξαναδεί τέτοια "πλήρη αποτυχία εταιρικού ελέγχου".

Δύο από τους κορυφαίους υπασπιστές του, η Caroline Ellison και ο Gary Wang, ομολόγησαν την ενοχή τους σε σχετικές κατηγορίες για απάτη και συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές. Οι συμφωνίες ομολογίας των Wang και Ellison αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ κατηγορήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μανχάταν για οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων απάτη με κινητές αξίες και ξέπλυμα χρήματος, και παραδόθηκε από τις Μπαχάμες στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τετάρτης.

Η εγγύηση του Bankman-Fried επισκιάζει άλλες ομοσπονδιακές εγγυήσεις για λευκά κολάρα. Ο Μπέρνι Μάντοφ κατέθεσε εγγύηση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ περίμενε τη δίκη του για το σχέδιο Πόντσι πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τζεφ Σκίλινγκ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Enron, κατέβαλε εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της Theranos, κατέβαλε μόλις 500.000 δολάρια.

#ΣΑΜ_ΜΠΑΝΚΜΑΝ #ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ #FTX #ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα