Στόλτενμπεργκ για Πούτιν: «Ήταν μια θλιβερή χρονιά για την Ρωσία, έκανε στρατηγικά λάθη»

Το 2022 είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως για τον λαό της Ουκρανίας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, ήταν μια χρονιά θλιβερής αποτυχίας. Έκανε δύο μεγάλα στρατηγικά λάθη όταν εξαπέλυσε τη βίαιη ολοκληρωμένη εισβολή του.

«Ο Πούτιν υποτίμησε την Ουκρανία»

Σύμφωνα με τους Financial Times,

νόμιζε ότι μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο και να αποκεφαλίσει την κυβέρνηση μέσα σε λίγες ημέρες. Δέκα μήνες μετά, ο ουκρανικός λαός, οι ένοπλες δυνάμεις και η ηγεσία συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πατρίδα τους με επιδεξιότητα, θάρρος και αποφασιστικότητα.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την αρχή του έτους

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την αρχή του έτους, πολλοί για να αποφύγουν τη στράτευση σε έναν πόλεμο στον οποίο δεν πιστεύουν. Αυτός ο πόλεμος «επιλογής» έχει αφήσει τη Ρωσία φτωχότερη και πιο απομονωμένη από ό,τι εδώ και δεκαετίες.

Μεγάλο λάθος του Πούτιν να υποτιμήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ

Νόμιζε ότι μπορούσε να μας διχάσει και να μας αποτρέψει από το να υποστηρίξουμε την Ουκρανία.

Ενώ το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης, οι σύμμαχοι είναι πιο ενωμένοι από ποτέ στην παροχή πρωτοφανούς στρατιωτικής βοήθειας για να υποστηρίξουν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, το οποίο κατοχυρώνεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, και να τη βοηθήσουν να παραμείνει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα.

Αυτό βασίζεται στη μακροχρόνια υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. Από το 2014, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες και έχουν υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων. Έτσι, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της τον Φεβρουάριο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν καλύτερη ηγεσία, καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερο εξοπλισμό για να αντισταθούν στην ανανεωμένη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Από τον Φεβρουάριο, οι σύμμαχοι έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα αεράμυνας, όπλα, πυρομαχικά, καύσιμα, χειμερινές στολές και γεννήτριες. Αυτό κάνει τη διαφορά στο έδαφος κάθε μέρα. Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται επίσης με την αμυντική βιομηχανία και μέσω της διαδικασίας αμυντικού σχεδιασμού μας, για να αναπληρώσει τα εξαντλημένα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών και να αυξήσει μαζικά την παραγωγή - για την Ουκρανία και για τη δική μας άμυνα.

«Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. Παίρνει το αντίθετο - ένα ισχυρότερο, μεγαλύτερο ΝΑΤΟ»

Μετά την παράνομη κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ εφάρμοσε τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της συλλογικής μας άμυνας εδώ και μια γενιά. Τώρα ενισχύουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην ανατολική πλευρά και την ετοιμότητα των δυνάμεών μας σε ολόκληρη τη συμμαχία. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ ως πλήρη μέλη, ένα βήμα που ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ολοκληρώνει τη χρονιά των αποτυχιών του με περισσότερη σκληρότητα εναντίον των Ουκρανών πολιτών, των πόλεων, των υποδομών και των εγκαταστάσεων υγείας. Οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας, έχουν αποκοπεί από τον ενεργειακό εφοδιασμό. Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, έχουν απελαθεί με τη βία στη Ρωσία.

Παρά τις ρωσικές διαψεύσεις, οι αρχές της Ουκρανίας και διεθνείς εμπειρογνώμονες ερευνούν πολλές αναφορές ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει βιασμούς, βασανιστήρια και συνοπτικές εκτελέσεις.

Τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες της Ρωσίας έχουν κινητοποιήσει πάνω από 200.000 επιπλέον στρατιώτες και έχουν δείξει προθυμία να αναλάβουν μεγάλο αριθμό απωλειών.

Αναζητούν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά από άλλα αυταρχικά καθεστώτα, όπως το Ιράν. Η Ρωσία ελπίζει να παγώσει τον πόλεμο για να επιτρέψει στις δυνάμεις της να ανασυνταχθούν, να επανεξοπλιστούν και να προσπαθήσουν να εξαπολύσουν νέα επίθεση.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε στη Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα μέχρι τα Χριστούγεννα ως ένα βήμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά η Μόσχα το απέρριψε ευθέως.

Ο Πούτιν ήταν αυτός που ξεκίνησε τον πόλεμο. Μπορεί να τον τερματίσει σήμερα αποχωρώντας από την Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι επιδιώκει πραγματική ειρήνη.

Οι περισσότεροι πόλεμοι τελειώνουν με διαπραγματεύσεις και ο Ζελένσκι έχει παρουσιάσει το ειρηνευτικό του σχέδιο. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που συμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος στην Ευρώπη.

Αν ο Πούτιν επικρατήσει στην Ουκρανία, το μήνυμα προς τη Ρωσία - και προς άλλα αυταρχικά καθεστώτα - θα είναι ότι η βία θα τους δώσει αυτό που θέλουν.

Αυτό θα ήταν καταστροφή για την Ουκρανία. Αλλά θα έκανε επίσης ολόκληρο τον κόσμο πιο επικίνδυνο και όλους μας πιο ευάλωτους. Επομένως, είναι προς το συμφέρον της δικής μας ασφάλειας να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, και για όσο χρειαστεί.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι ισχυροί και ενωμένοι. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους. Και θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας, για το μέλλον της και για το δικό μας.

#ΠΟΥΤΙΝ #ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα