Κορυφώνεται η αγωνία στην Καρδίτσα - Χωρίς ρεύμα, βοήθεια και τροφή εκατοντάδες πολίτες

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των εγκλωβισμένων στον Παλαμά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς τα σωστικά συνεργεία σε πολλά χωριά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσεγγίσουν.

Οι κάτοικοι που παραμένουν στα σπίτια τους αδυνατούν μα επικοινωνήσουν με τις αρχές λόγω κατάρρευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εικόνα για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων.

Οι ώρες περνούν άνθρωποι, σε χωριά στην Αγία Τριάδα, τα Καλογριαννά, το Ριζοβούνι, το Αγναντερό, τη Μεταμόρφωση, τον Βλόχο καθώς και σε Κοσκινά, Μαραθέα, βιώνουν ακραίες καταστάσεις, χωρίς νερό και τροφή.

Σημειώνεται ότι το κεντρικό διαμέρισμα αριθμεί 6.000 κατοίκους και συνολικά ο Καλλικρατικός δήμος περί τις 15.000. Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, μετά την κατάρρευση του φράγματος του Πηνειου, πολλές δυνάμεις του στρατού και της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν προς την Λάρισα, για να βοηθήσουν και εκεί αφού έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στις παρόχθιες γειτονιές και συνοικισμούς

Από τις πρώτες ώρες της Τρίτης όταν η κακοκαιρία Daniel άρχισε να σαρώνει τη χώρα, κατέρριπτε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Στον κάμπο έχουν πέσει πάνω από 850 χιλιοστά βροχής σε μία μέρα, στο Πήλιο 660 και στο Λεκανοπέδιο Αττικής 150-170 χιλιοστά σε 3 ώρες.

Η πρώτη αποτίμηση, προερχόμενη από την καταγραφή των δορυφορικών συστημάτων, κάνει λόγο για κάλυψη 720.000 στρεμμάτων από νερό. Το δε εκτιμώμενο κόστος που προκύπτει από τις τιμές των καλλιεργούμενων ειδών, των ακινήτων, του μηχανολογικού εξοπλισμού, των μονάδων μεταποίησης, των αποθηκών, των εργοστασίων και το ζωϊκό κεφάλαιο της περιοχής, πιθανόν να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η Θεσσαλία διαθέτει το 12% της γεωργικής έκτασης της επικράτειας συμβάλλοντας στο 5% του ΑΕΠ. Παράγει συνολικά το 34% του σκληρού σιταριού και το 22% του καλαμποκιού. Επίσης, το 43% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 47,5% των κάστανων, το 32% των φακών. Στον κτηνοτροφικό κλάδο έχει το 10,6% των βοειδών, το 10,5% των πουλερικών, το 9,6% των προβάτων, το 7,5% των χοίρων. Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κανείς ειδικός για να προβλέψει μετά βεβαιότητας τις επιπτώσεις στο σύνολο της διατροφικής αλυσίδας, τις ελλείψεις, την ακρίβεια και την πληθώρα εισαγωγών που θα προκύψει.

#ΚΑΡΔΙΤΣΑ #ΡΕΥΜΑ #ΤΡΟΦΗ #ΠΟΛΙΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορυφώνεται, Καρδίτσα -,koryfonetai, karditsa -