Κορονοϊός: Τριψήφια παραμένουν τα κρούσματα, ανήλικοι διασωληνωμένοι, γρίφος το άνοιγμα των σχολείων

Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας- ενώ τον αριθμό αυτό άγγιξαν οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων.

Δεν λέει να πέσει ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα μεγάλα

αστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα ειδικοί και κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση εξαιτίας της ανησυχητικής επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη περισσότερων και αυστηρότερων μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια βελτίωση.

Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας- ενώ τον αριθμό αυτό άγγιξαν οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.

Μάλιστα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19, το τελευταίο μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.

«Κόκκινες» ζώνες Αττική και Θεσσαλονίκη

Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χτες ακόμη 264 κρούσματα στη χώρα μας είναι προφανές πως ο συναγερμός δεν έχει λήξει στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Στην Αττική διαπιστώθηκαν πάνω από 90 περιστατικά της νόσου Covid-19, ενώ απασχολεί πολύ και η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη με τις μολύνσεις να υπερβαίνουν τις 50. Στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 11 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε και φτάνει τους 31. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Επτά (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Όσον αφορά στους θανάτους, καταγράφηκαν άλλοι δύο τις τελευταίες 24 ώρες. Από τους θανόντες, οι 84 (35.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Προβληματισμός για τον δείκτη R0- Ξεπέρασε το 1

Την ίδια ώρα η υπέρβαση του ορίου του 1, όσον αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητα του κοροναϊου, R είναι ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο για τους επιστήμονες.

Μιλώντας γι΄αυτό, ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά οτι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης»..

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Πάντως παρ΄όλο που μέχρι στιγμής τα νούμερα είναι αρνητικά, οι ειδικοί περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί ο ιός στη χώρα και αν τα μέτρα που ελήφθησαν κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο απέδωσαν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τους ειδικούς να στρέφονται ιδιαιτέρως στην επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

Συναγερμός με την νέα διασωλήνωση ανήλικου
Την ίδια ώρα απόδειξη πως όλοι κινδυνεύουν από την πανδημία αποτελούν (και) τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία άλλο ένα παιδί διασωληνώθηκε.

Η έκθεση εμφανίζει αυξημένο και το συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων, που ανέρχονται πλέον σε 31 από 28 χθες. Ανάμεσα στους 31 ασθενείς είναι δύο παιδιά έως 17 ετών.

Συγκεκριμένα, εκτός από το 17χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, παλεύοντας με τον COVID-19, άλλο ένα αγόρι φαίνεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ να έχει διασωληνωθεί σε νοσοκομείο της χώρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένη ενδημικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στους νέους, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. «Μπορούμε να μιλάμε για αρκετά κρούσματα σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε πως υπάρχει τριψήφιος αριθμός, ενώ είχαμε ελπίδες ότι ίσως αυτός θα μπορούσε να μειωθεί.

«Δυστυχώς μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη, φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί. Μέχρι να γυρίσουν όλοι από τις διακοπές. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και γι’ αυτό υπάρχει μετάδοση του κοροναϊού. Βέβαια τώρα κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα» υπογράμμισε μιλώντας στο Open.

«Όλα όσα βλέπουμε είναι ανησυχητικά και απ’ ότι φαίνεται τα μέτρα δεν τηρούνται. Μετά τις δώδεκα το βράδυ εξακολουθούν να υπάρχουν συνωστισμοί. Έχουμε δει πάρα πολλές εικόνες αναφορικά με αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως οι τελικές αποφάσεις για το καθεστώς λειτουργίας των σχολικών μονάδων οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται το "πρώτο κουδούνι" να χτυπήσει αργότερα.

Η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς αποτελεί μεγάλο "γρίφο" για την κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά είναι τα μέλη της επιτροπής που συστήνουν άνοιγμα των σχολείων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Καθώς το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι ισχυρό και τα κρούσματα τις τελευταίες 5 ημέρες ξεπέρασαν τα 1.100, υπάρχουν εισηγήσεις για την χρονική μετάθεση της έναρξης της σχολικής χρονιάς έως ότου φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των αυστηρότερων μέτρων που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Εφόσον σημειωθεί νέα έξαρση των κρουσμάτων – τα οποία ήδη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη – τότε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.

Η άποψη που έχουν οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων του καλοκαιριού.

Keywords
Τυχαία Θέματα