Κορονοϊός: Ενισχύονται τα μέτρα στις διαδικασίες δωρεάς και μεταμοσχεύσεων

Τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού μέσα από τις διαδικασίες της δωρεάς και των μεταμοσχεύσεων ενισχύει ο ΕΟΜ καταβάλλει στην προσπάθεια διατήρησης της αδιάκοπη εθνικής και διακρατικής δωρεάς οργάνων ιστών και κυττάρων.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) λόγω της ταχείας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού παγκοσμίως και στη χώρα μας, και παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί μεταδόσεις του ιού μέσω της δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων.

Όσον αφορά την αφαίρεση οργάνων και ιστών από αποβιώσαντα

δότη, θα πρέπει να πραγματοποιείται εξέταση για COVID-19 σε ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις όλων των δυνητικών δοτών αλλά και υποψήφιων ληπτών μοσχεύματος. Ο υποψήφιος λήπτης μοσχεύματος δεν θα πρέπει να έχει πιθανή έκθεση στον COVID-19 τις τελευταίες 21 ημέρες (να μην έχει ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου και να μην έχει έρθει σε επαφή με άτομο θετικό για COVID-19). Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα πρέπει να είναι διαθέσιμα πριν την λήψη των οργάνων και ιστών και σε περίπτωση θετικότητας του δότη, το μόσχευμα θα κρίνεται ακατάλληλο, ενώ σε περίπτωση θετικότητας ενός λήπτη το μόσχευμα θα δίνεται σε άλλον υποψήφιο λήπτη. Διαβάστε περισσότερα στο news4health

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Οδηγίες για τα τρόφιμα - Πρακτικές για μαγείρεμα

Κορονοϊός - Νέο μέτρο: Επιχειρήσεις θα ανοίγουν εκτάκτως τις Κυριακές!

Κορονοϊός: Το κρίσιμο αυριανό Eurogroup - Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Κορονοϊός: Θα ανακόψει την πανδημία ο καιρός την άνοιξη και το καλοκαίρι;

Keywords
Τυχαία Θέματα