Κορονοϊός: Ελπίδες δίνει το φάρμακο για την αρθρίτιδα που χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς

Κορονοϊός: Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αθρίτιδας, ενδέχεται να αποτελεί τη "λύση" στην νόσο Covid -19. Ποια η κλινική εικόνα των Ελληνών ασθενών που έλαβαν το φάρμακο.

Κλινικά εγκεκριμένη αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία σε ασθενείς με σοβαρή νόσο από κορονοϊό 2019 (COVID-19), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Cell Press στο περιοδικό Cell Host

& Microbe.

Οι οκτώ ασθενείς που μελετήθηκαν παρουσίαζαν, επιπλέον, μια νοσολογική οντότητα που ονομάζεται δευτερογενής αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση (sHLH) και η οποία χαρακτηρίζεται από υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και οργανική ανεπάρκεια.

Ένας από τους ασθενείς που μελετήθηκαν, ο οποίος δεν έχρηζε υποστήριξης με μηχανικό αερισμό βελτιώθηκε γρήγορα μετά την έναρξη θεραπείας με Anakinra και εξήλθε από το νοσοκομείο εννέα μέρες αργότερα.

Ωστόσο, η φαρμακευτική αυτή αγωγή που χορηγήθηκε δεν κατέστη δυνατόν να αποτρέψει τον θάνατο στους τρείς από τους επτά ασθενείς που βρίσκονταν σε μηχανικό αερισμό με αναπνευστήρα και επομένως δεν είναι ακόμα βέβαιο κατά πόσον συμβάλλει στην βελτίωση του ποσοστού θνητότητας.

Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι η θεραπευτική αγωγή με Anakinra μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19 που εμφανίζουν sHLH, υποστηρίζοντας την ανάγκη για διεξαγωγή μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών με σκοπό την επιβεβαίωση της παραπάνω υπόθεσης”, αναφέρει ο επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η θνητότητα ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19 που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 50-65%. Σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19 φαίνεται να μεσολαβούνται από φλεγμονώδεις διεργασίες και συγκεκριμένα μέσω των σηματοδοτικών μορίων που ονομάζονται ιντερλευκίνη 1β (IL-1β) και ιντερλευκίνη 6 (IL-6).

Η αυξημένη παραγωγή IL-1β από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα, μπορεί να οδηγήσει σε sHLH, μια κατάσταση επίσης γνωστή ως σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγων, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, υπερπηκτικότητα, νεφρική βλάβη και ηπατική δυσλειτουργία. Η θεραπευτική αγωγή με Anakinra αναστέλλει τη σηματοδότηση μέσω IL-1β και έχει φανεί ότι μειώνει την θνητότητα σε ασθενείς με σημεία sHLH κατά 30%.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα