Κοροναϊός: Κατεβάζουν ρολά τα μισά καταστήματα ΙΚΕΑ σε Κίνα

Κατεβάζουν ρολά για άγνωστη περίοδο περίπου τα μισά από τα 30 καταστήματα ΙΚΕΑ στην Κίνα, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στη χώρα αυξήθηκε στους 132.

Η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της ΙΚΕΑ στην πόλη Ουχάν, εκεί όπου εμφανίστηκε ο ιός τον περασμένο μήνα. Η σουηδική IKEA, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία λιανικής πώλησης επίπλων,

ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά περίπου τα μισά από τα 30 καταστήματά της στην Κίνα, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τον νέο ιό στην Κίνα αυξήθηκε στους 132.

«Ως απάντηση στο αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης για αποτελεσματικό έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, η IKEA China θα κλείσει προσωρινά από τις 29 Ιανουαρίου περίπου τα μισά από τα καταστήματά της στην Κίνα», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση. «Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται θα παραμείνουν στο σπίτι τους μέχρι νεοτέρας, αμειβόμενοι κανονικά», ανακοίνωσε.

Ο όμιλος Ingka, στον οποίο ανήκουν καταστήματα της IKEA, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα το κατάστημά του στην Ουχάν, εκεί όπου εμφανίστηκε ο ιός τον περασμένο μήνα.

Κοροναϊός: Η επιδημία θα κορυφωθεί σε μια εβδομάδα

Ο Ζονγκ Νανσάν, ένας από τους καλύτερους Κινέζους ειδικούς στις αναπνευστικές ασθένειες, εκτίμησε πως η επιδημία δεν θα έχει «ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα κορυφωθεί. Όμως αυτό αναμένεται να συμβεί περίπου σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες», είπε ο Κινέζος ειδικός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Ζονγκ είναι γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.

Ο ίδιος είπε στο Xinhua πως «το ποσοστό θνησιμότητας (της σημερινής μορφής πνευμονίας) αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται» χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού και παρά την απουσία προσώρας οποιουδήποτε εμβολίου.

Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, κυρίως για τους μηχανισμούς μετάδοσής του.

Έτσι ο Ζενγκ Γκουάνγκ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κινεζικού Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, εκτίμησε πως «σε σύγκριση με τον SARS, ο νέος κοροναϊός είναι στην πραγματικότητα πιο ύπουλος».

Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ουχάν κυρίως επειδή «στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, μπορεί να εκληφθεί ως ένα κλασικό συνάχι», δήλωσε ο Ζενγκ Γκουάνγκ στη δημόσια τηλεόραση CCTV.

Ωστόσο εκτιμά πως η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας «η οποία δεν ευνοεί την ανάπτυξη μολυσματικών αναπνευστικών ασθενειών».

Keywords
Τυχαία Θέματα