Έλεγχοι σε μπαχαρικά και βότανα: Ένα στα δύο έχουν άλλα στο φακελάκι

Με τη μέθοδο μοριακής ταυτοποίησης των φυτικών δειγμάτων, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ αναζήτησε την “ταυτότητα” προϊόντων σε μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων που πωλούνται στην αγορά.

Ένα στα δύο φακελάκια με μπαχαρικά και βότανα που πωλούνται στην αγορά έχουν μέσα και άλλα συστατικά που δεν αναγράφονται στην ετικέτα, όπως έδειξαν οι έλεγχοι σε μείγματα μπαχαρικών και φαρμακευτικών φυτών κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

«Ήδη

έχουμε ελέγξει 40 δείγματα από καταστήματα» στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου «Molecular Identification of Plants» - «PlantID», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Προγράμματος «Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks (MSC-ITN-MULTI)» όπως αναφέρει ο κ. Μαδέσης.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν κυρίως από αγορές της Θεσσαλονίκης, αφορούσαν μείγματα μπαχαρικών και αποξηραμένων βοτάνων για φαρμακευτική χρήση στα οποία διαπιστώθηκε ότι περίπου στα μισά, περιείχαν είδη που δεν αναφέρονταν στην ετικέτα.

«Χρησιμοποιούσαν δηλαδή είδη για να... γεμίζουν απλώς το σακουλάκι και να αυξηθεί ο όγκος του μείγματος, βάζοντας για παράδειγμα σιτηρά ή τσουκνίδα, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται η ετικέτα στο περιεχόμενο» διευκρινίζει ο ερευνητής.

Ο έλεγχος αυθεντικότητας των προϊόντων μέσω DNA γίνεται από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Η ταυτοποίηση γίνεται στο πλαίσιο του έργου “ ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ” που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Keywords
Τυχαία Θέματα