Είναι πραγματικά ντόπια ελληνικά προϊόντα; Ξεκίνησε έλεγχος… DNA

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα που πιστοποιεί κατά πόσο ένα προϊόν είναι πραγματικά ντόπιο, όπως διαφημίζεται, ή όχι: Ελέγχουν τη γενετική ταυτότητα του προϊόντος, δηλαδή το DNA.

Ο έλεγχος των προϊόντων για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι πράγματι ντόπια ξεκίνησε σε νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Κύπρο και ήδη έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες δείγματα και τα πρώτα αποτελέσματα το επιβεβαιώνουν.

Προϊόντα όπως εσπεριδοειδή από τον κάμπο της

Χίου, λαδοτύρι της Μυτιλήνης και μελίχλωρο της Λήμνου είναι μερικά από τα παραδοσιακά προϊόντα που έχει προχωρήσει σε ταυτοποίηση της αυθεντικότητάς τους, μέσω DNA, τo Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η ταυτοποίηση γίνεται στο πλαίσιο του έργου “ ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ” που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

«Στόχος του έργου "ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα μέσω της ταυτοποίησης αυθεντικότητας των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Κύπρου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εμπορική τους αξιοποίηση, τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη αναλυθεί περισσότερα από 500 δείγματα από Κύπρο και νησιά του Βορείου Αιγαίου και διαπιστώθηκε ότι σε ελάχιστα από αυτά έχουν γίνει επιμειξίες» εξηγεί στο ΑΠΕ ο δρ Παναγιώτης Μαδέσης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών.

Το έργο επικεντρώνεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ειδικότερες περιοχές- στόχους τα νησιά Λέσβος, Λήμνος, Σάμος και Χίος καθώς και σε ολόκληρη την Κύπρο, αφού οι ειδικότερες περιοχές στόχοι είναι διαφορετικές για κάθε υπό μελέτη προϊόν.

«Ελέγξαμε με τη χρήση γενετικής ταυτότητας-DNA, αν διάφορα τοπικά προϊόντα είναι όντως αυθεντικά, προέρχονται δηλαδή από ντόπιες ποικιλίες όπως ο αφκός (φάβα) και το ρεβίθι Παναγιάς Λήμνου καθώς και τη λούντζα Κύπρου και διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν διατηρήσει τα τοπικά τους χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, μέσω ισοτοπικού αποτυπώματος, θα προσδιορίσουμε και τη γεωγραφική προέλευση» διευκρινίζει ο κ. Μαδέσης προσθέτοντας ότι όσοι παραγωγοί περάσουν το... τεστ DNA για τα προϊόντα τους και ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα μπορούν να λάβουν ειδικό σήμα «αγρο-ταυτότητας» πιστοποιώντας έτσι την αυθεντικότητα της παραγωγής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα