Βομβαρδισμένο τοπίο τα Εξάρχεια: Δεν άφησαν τίποτα όρθιο οι κουκουλοφόροι - Εικόνες καταστροφής

Σε 66 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα, στις συγκεντρώσεις και πορείες για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ στη συνέχεια οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Παράλληλα, υπήρξαν τέσσεις τραυματισμοί από τις συγκρούσει. Ο ένας τραυματίας είναι νεαρής ηλικίας και έχει τραυματιστεί στο πόδι, ενώ ο άλλος υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

ο ένας στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα και ο άλλος στο πόδι και μεταφέρθηκαν στο 401.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά την διάρκεια του μαθητικού - φοιτητικού συλλαλητηρίου και το βράδυ, που ήταν και τα σοβαρότερα, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Νεαροί κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Παράλληλα, δύο εδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν ρίψεις νερού στα Εξάρχεια, προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ομάδα κουκουλοφόρων με ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, πετούσαν πέτρες, αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα στις δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες απαντούσαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο του Μετρό στην οδό Εγνατία, κοντά στο Άσυλο του Παιδιού, η οποία σβήστηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο. Το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, ο οποίος δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη, ενώ προσήχθησαν περισσότερα από 20 άτομα και εξετάζεται η συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Βόλος

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στον Βόλο, όταν ομάδες αναρχικών και κουκουλοφόρων αμέσως μετά τις πορείες, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο κέντρο της πόλεως και στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα οδοφράγματα στήθηκαν στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος και στις κάθετες οδούς και άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, μέχρι και κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένο το κέντρο του Βόλου για περίπου τρεις ώρες, Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ, επενέβησαν από την πρώτη στιγμή και ακολούθησαν συγκρούσεις για να περιορίσουν την δράση και τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων στην περιοχή του Πανεπιστημίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ από τις αναθυμιάσεις των καμένων ελαστικών η ατμόσφαιρα επί ώρες ήταν αποπνικτική και εκλήθη σε αρκετές περιπτώσεις το ΕΚΑΒ για να παράσχει βοήθεια σε κόσμο που εγκλωβίστηκε στην περιοχή των σοβαρών επεισοδίων. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα τα επεισόδια τερματίστηκαν.

Αγρίνιο

Σε δέκα προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και στο Αγρίνιο, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ακολούθησαν οι προσαγωγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα