Κίνημα Αλλαγής: Ο ρόλος του στις εκλογές - τα παρασκήνια του συνεδρίου

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε στο Σ.Ε.Φ. το ιδρυτικό συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής». Ένα συνέδριο που δεν είχε εκλογικές διαδικασίες τόσο για την ανάδειξη των συνέδρων, όσο και για τη νέα κεντρική επιτροπή του κόμματος, αλλά είχε πολλές ειδήσεις, παρασκήνια και εικόνες. Το dikaiologitika.gr ήταν εκεί και σας τα μεταφέρει.

«Τέλος στα σολαρίσματα»

Οι ειδήσεις

που βγήκαν έχουν κοινό παρανομαστή: Κανένας από τους «εταίρους» του νέου φορέα δεν έχει την παραμικρή διάθεση να αποχωρήσει από το σχήμα που από σήμερα ξεκινά την προσπάθεια να μετεξελιχθεί σε κανονικό κόμμα. «Και να είχε κάποιος αυτή την σκέψη του την άλλαξε ο Μητσοτάκης και ο Δραγασάκης», έλεγε σε πηγαδάκι στον περιβάλλοντα χώρο του συνεδρίου «παλιά καραβάνα» της πολιτικής, τονίζοντας πως τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ομιλίες τους την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ανέδειξαν το νέο κόμμα ως την «πολύφερνη νύφη» του πολιτικού σκηνικού.

Από εκεί και πέρα είναι γεγονός ότι η διαδικασία μέσω της οποίας το νέο κόμμα έφτασε στο ιδρυτικό συνέδριο του έχει αφήσει ανοιχτούς «εταιρικούς» λογαριασμούς που ωστόσο, απ’ ό,τι φάνηκε, θα μπούνε προς το παρόν στο συρτάρι. Και ο λόγος που θα μπούνε στο συρτάρι είναι πως άπαντες έχουν κατανοήσει ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πεδίο για «σολαρίσματα».

«Η διαδρομολογία και η παράταξη πάνω απ’ όλα»

Στα παρασκήνια τώρα, από το βράδυ της Παρασκευής υπήρχαν έντονα ερωτηματικά σχετικά με το τι θα πράξει κυρίως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξ αρχής είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τη διορισμένη κεντρική επιτροπή. Το διορισμό της οποίας θεωρούσαν ως εκ των ουκ άνευ οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα, στους διαδρόμους ακουγόταν πως ο ευρωβουλευτής δεν θα δεχόταν να λάβει τον αριθμό των μελών της νέας Κ.Ε που του αναλογούσαν με βάση την απόφαση του πολιτικού συμβουλίου.

«Ο Νίκος δεν θα το κάνει κούγκι, έχει αποδείξει ότι βάζει την παράταξη πάνω απ’ όλα, αλλά θα μιλήσει πολιτικά», ήταν η απάντηση που έδιναν αποχωρώντας στελέχη που βρίσκονται κοντά του, διευκρινίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για την «αίσθησή» τους και όχι για «πληροφόρηση». Εντέλει, η «αίσθηση» τους δικαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, παρά το γεγονός πως η ομιλία του στενού συνεργάτη του Ανδρουλάκη και πρώην γραμματέα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στέφανου Ξεκαλάκη νωρίς το μεσημέρι θεωρήθηκε προσώρας οιωνός για «σκληρό ροκ».

«Ήρθε, μίλησε και έφυγε»

Στις εικόνες τώρα, χαρακτηριστική ήταν η εικόνα του Βαγγέλη Βενιζέλου που κυριολεκτικά ήρθε, μίλησε και απήλθε. Μάλιστα, ο πρόεδρος του συνέδριου Γιάννης Κουτσούκος διευκρίνισε πως «θα υπάρξει μία τροποποίηση στο πρόγραμμα των ομιλητών και καλώ στο βήμα τον πρώην πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έναν άνθρωπο που πλήρωσε τεράστιο πολιτικό και προσωπικό κόστος, τον Ευάγγελο Βενιζέλο». Η ενέργεια αυτή του προέδρου του συνέδριου σχολιάστηκε σκωπτικά από συνέδρους με ατάκες του τύπου: «δεν θέλει ούτε μισή ώρα να καθίσει», « Μέχρι και ο Μητσοτάκης περισσότερο κάθισε».

«Η μάχη της Κερκίδας και ο Καπετάν-Ερμής»

Σε άλλες εικόνες, είχαμε τις χωροταξικές τοποθετήσεις των «υποστηρικτών» της προέδρου και των μελών του πολιτικού συμβουλίου. Τη «μάχη της εξέδρας» όπως άλλωστε αναμενόταν την κέρδισε η «ομάδα Ανδρουλάκη», η οποία είχε καταλάβει την αριστερή κερκίδα και δεν… κρατιόταν για την ομιλία του ευρωβουλευτή. Στα δεξιά οι νεολαίοι υποστηρικτές της προέδρου Φώφης Γεννηματά και στο κέντρο τα στελέχη του Ποταμιού που χειροκρότησαν θερμά τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του «Καπετάν-Ερμή» (Κατά κόσμο Βασίλη Πριόβολου) πρωτοπαλίκαρου του Άρη Βελουχιώτη που στα 100 του χρόνια παραβρέθηκε στο συνέδριο και δέχθηκε το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου. Μάλιστα, ο «Καπετάν Ερμής» υπήρξε το 1981 υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα