Το «στοίχημα» της αύξησης του κατώτατου μισθού

Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά θέματα που εντάσσονται στην δ’ αξιολόγηση, επιχειρείται να αναδειχθεί και πάλι το ζήτημα της αύξησης των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Η αρμόδια υπουργός, κυρία Έφη Αχτσιόγλου ,δεν κρύβει ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι Θεσμοί να πειστούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να στηριχθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα και

όχι να υπονομευθεί από τυχόν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τα όρια αντοχής της οικονομίας.

Έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, η κυρία Αχτσιόγλου αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων όπως επίσης και με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Μπορεί σε όλες τις έως τώρα επαφές που έχουν γίνει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ), η επίσημη γραμμή να περιορίζεται σε συζητήσεις για τα θέματα της διαιτησίας, της επεκτασιμότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, όμως είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα του κατώτατου μισθού έρχεται αναπόφευκτα στο προσκήνιο.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι την περασμένη εβδομάδα η ΕΣΕΕ διέρρευσε την πρότασή της για αυξήσεις σε δύο φάσεις στον κατώτατο μισθό, κατά το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί πριν από μία δεκαετία, πριν δηλαδή έρθει η μείωσή του, ελέω Μνημονίων.

Μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση, της αύξησης δηλαδή των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, εντάσσεται και το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στις. 6:30 στην Ομόνοια. Το ΠΑΜΕ διεκδικεί επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όσα ήταν δηλαδή πριν μειωθεί το 2012 στα 586 ευρώ μικτά, που είναι σήμερα (ειδικά για νέους έως 25 ετών, 511 ευρώ.)

Στο υπουργείο Εργασίας κινούνται πολύ προσεχτικά, καθώς γνωρίζουν ότι για το ζήτημα του κατώτατου μισθού οι Θεσμοί έχουν ιδιαίτερη «ευαισθησία». Πέρα από την αναφορά στο «μοντέλο Πορτογαλίας» που προχώρησε σε μικρές, αλλά διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, σε βάθος διετίας, δεν έχει γίνει άλλη, σχετική διαρροή. Όμως είναι προφανές ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί ο μηχανισμός που θα λειτουργήσει για να αυξηθούν οι αποδοχές και μετά να υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας θα το βόλευε να υπήρχαν όσο γίνεται περισσότερες συλλογικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με όριο – κατώτατες αποδοχές, υψηλότερο από εκείνο των 586 ευρώ. Έως τώρα κάτι τέτοιο ισχύει σε μεμονωμένες περιπτώσεις (πχ Σκλαβενίτης, λιανικό εμπόριο, τουρισμός, ηλεκτρολόγοι), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχει σχετική δυναμική, που θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι. Εννοείται ότι σε όλα τα παραπάνω, αν υπάρξει επίμονη άρνηση από τους Θεσμούς, η κατάσταση θα μείνει ως έχει και απλώς το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αποδεχτεί τη διατήρηση των κατώτατων αποδοχών στα σημερινά επίπεδα…

Keywords
Τυχαία Θέματα