Κενά ασφαλείας στα λεωφορεία: Χωρίς τηλεματική τα ΚΤΕΛ στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, η προσφυγή εργαζομένων στη δικαιοσύνη

Νέα στοιχεία για την ασφάλεια στις αστικές συγκοινωνίες και την συμμετοχή των ΚΤΕΛ στις γραμμές του ΟΑΣΑ φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το Dnews, παρουσιάζοντας απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το

οποίο τον περασμένο Οκτώβριο είχε απορρίψει την ανανέωση της σύμβασης με την συνεργαζόμενη εταιρία.

Στο υπόμνημα (26/9/22) τους προς το Ζ κλιμάκιο του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι εργαζόμενοι στον οργανισμό ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που έχουν δρομολογηθεί στις αστικές γραμμές δεν συνδέονται με το σύστημα της τηλεματικής με αποτέλεσμα και η ταχύτητα και τα δρομολόγια και τα τυχόν άτυχη συμβάντα να εκφεύγουν του ελέγχου της ΟΣΥ η οποία εκ του νόμου έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτέλεσης των αστικών συγκοινωνιών». Επίσης αρκετοί δήμοι όπως ο Δήμος Ανθούσας είχαν απαγορεύσει τη χρήση του «αμαξοστασίου» στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, «διότι αυτά δεν πληρούν τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και επιβαρύνουν τα φυσικό περιβάλλον».

Είναι γνωστό ότι τα ιδιωτικά λεωφορεία χρησιμοποιούν υπαίθριους χώρους, όπως έχει γράψει το DNEWS, σε προηγούμενο ρεπορτάζ, προκειμένου να σταθμεύουν στη λήξη της βάρδιας χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο ασφαλείας και μηχανολογικού ελέγχου.

Ακολούθως το Ελεγκτικό Συνέδριο με την πράξη 701/2022 δέχτηκε τους ισχυρισμούς των εργαζόμενων και απέρριψε παράταση προθεσμίας της σύμβασης με την αιτιολογία ότι δεν στοιχειοθετείται κατ επείγουσα ανάγκη για απευθείας ανάθεση εκτέλεσης δρομολογίων.

Μάλιστα είχαν προηγηθεί και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως η πράξη 523/2022 και έτσι οι εργαζόμενοι υπέβαλλαν μηνυτήρια αναφορά τον Οκτώβριο του 2022, η δικαστική εξέλιξη της οποίας αγνοείται μέχρι σήμερα.

Οι μηνυτές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ενώ οι εκπρόσωποι των εταιρειών του ευρύτερου δημοσίου τομέα είχαν στη διάθεση τους και χρόνο και όλα τα εργαλεία για να προσλάβουν το απαιτούμενο προσωπικό εν τούτοις αδράνησαν και επέλεξαν να αναθέσουν το συγκοινωνιακό έργο στα ΚΤΕΛ με λεωφορεία που δεν πληρούν προδιαγραφές για αστική συγκοινωνία».

#ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ #ΚΤΕΛ
Keywords
Τυχαία Θέματα