Κάθε χρόνο θα καταβάλλεται αύξηση των συντάξεων, ποια η διαδικασία

Τη διαδικασία αύξησης των συντάξεων κάθε χρόνο ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αλλά και η διαδικασία καταβολής της σύνταξης.

Ειδικότερα, η κοινή απόφαση της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί του καθορισμού με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023

κατ’ έτος, εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Διαφορές μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση που αφορά στο αμέσως επόμενο έτος και αποδίδονται.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση που θα ορίζεται στην Εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού θα δοθεί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 στο τέλος Ιανουαρίου 2023. Σε περίπτωσή που υπάρξει απόκλιση με τα στοιχεία του έτους που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ κάθε φθινόπωρο του επόμενου έτους τότε η απόκλιση θα πιστώνεται στην αύξηση των συντάξεων του επόμενου έτους.

Με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

#ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ #ΑΥΞΗΣΗ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ #ΒΟΥΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάθε,kathe