Μαραθώνιος 2023: «Ήθελα να πετύχω κάτι θεωρητικά ανέφικτο», ο Γιαννιώτης προπονητής «φλερτάρει» με το βιβλίο γκίνες

Μετά από εξαντλητικές προπονήσεις μαζί με την αγωνία για το αν θα τα καταφέρει, ο Κώστας Χουβαρδάς τερμάτισε στον Μαραθώνιο της Αθήνας στα 2:54:21 και έλαβε το «εισιτήριο» για μία θέση στο βιβλίο γκίνες.

Το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο κατάφερε στον μαραθώνιο της Αθήνας ο Γιαννιώτης προπονητής, Κώστας Χουβαρδάς, ο οποίος ολοκλήρωσε την κούρσα επτά μαραθωνίων σε λιγότερο από τρεις ώρες, μέσα σε επτά εβδομάδες και θα μπει στο βιβλίο γκίνες.
Μετά

από εξαντλητικές προπονήσεις μαζί με την αγωνία για το αν θα τα καταφέρει, ο Κώστας Χουβαρδάς τερμάτισε στον Μαραθώνιο της Αθήνας στα 2:54:21 και έλαβε το «εισιτήριο» για μία θέση στο βιβλίο γκίνες.

Ο ίδιος περιγράφει στο ThessToday.gr τη διαδρομή μέχρι να σημειώσει ρεκόρ γκίνες, τονίζοντας πως το σημαντικότερο μήνυμα είναι η προσπάθεια που κάνει ο καθένας για να ξεπεράσει τα όρια που πολλές φορές ο ίδιος έχει βάλει στον εαυτό του.
«Έψαξα και βρήκα ότι κανένας δεν είχε κάνει επτά συνεχόμενους διεθνείς μαραθώνιους ανά εβδομάδα σε χρόνο κάτω από τρεις ώρες. Μια Αμερικανίδα είχε κάνει έξι, οπότε εγώ επιχείρησα τους επτά. Το επίτευγμα είναι στο χρόνο».

Η εντυπωσιακή πορεία των επτά διεθνών μαραθωνίων σε επτά εβδομάδες

Ο κ. Χουβαρδάς ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου στο μαραθώνιο της Κολωνίας στη Γερμανία (2:55:13), 9 Οκτωβρίου στο μαραθώνιο του Μονάχου στη Γερμανία (2:47:23), 16 Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία (2:50:54), 23 Οκτωβρίου στη Βενετία στην Ιταλία (2:52:36), 30 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία (2:56:43), 6 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία (2:57:55) και 13 Νοεμβρίου στην Αθήνα (2:54:21).

Όπως επισημαίνει, ξεκίνησε την προετοιμασία του πριν από ένα χρόνο, με αυστηρό πρόγραμμα τόσο στην προπόνηση όσο και στη διατροφή του.

«Είχα υποδομή, δεν ξεκίνησα από το μηδέν, παρόλα αυτά προετοιμάστηκα ένα χρόνο με καθημερινές προπονήσεις, πολλές φορές και δύο φορές τη μέρα, μεταξύ δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων, με στέρηση στο θέμα της διατροφής.

Πρέπει να είσαι πάρα πολύ ελαφρύς για να μη τραυματίζεσαι και να μην έχεις μεγάλες καταπονήσεις. Μιλάω για περίοδο δίαιτας κοντά στους 18 μήνες. Κατάφερα και έχασα 18 κιλά, από 90 πήγα στα 72. Επίσης πέρα από την αθλητική ικανότητα χρειάζεται και τύχη. Να μη συμβούν αναποδιές», σημειώνει στο ThessToday.gr.

«Πολλές φορές φοβήθηκα ότι δεν θα τα καταφέρω» - «Φλέρταρα με την υπερκόπωση»

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του, ο κίνδυνος να μη καταφέρει να σημειώσει ρεκόρ γκίνες ήταν ορατός καθώς στη Φρανκφούρτη και στην Κωνσταντινούπολη ήταν άρρωστος. «Πολλές στιγμές φοβήθηκα ότι δεν θα τα καταφέρω. Είχα δυσκολίες και κάποια προβλήματα υγείας.

Μέχρι το Άμστερνταμ οι μαραθώνιοι έβγαιναν σχετικά εύκολα, όμως στη Βενετία είχα κάποια προβλήματα υγείας. Στη Φρανκφούρτη έτρεξα με πυρετό. Στην Κωνσταντινούπολη δεν είχα ανακάμψει πλήρως όμως τα κατάφερα. Στην Αθήνα ήμουν εντάξει. Είχα προετοιμαστεί για τυχόν προβλήματα και κατάφερα να το ελέγξω.

Φλέρταρα με την υπερκόπωση γιατί είχα παράλληλα τα ταξίδια και τις πτήσεις. Επίσης οδήγησα πολύ, 5.000 χλμ. Η πορεία δηλαδή δεν περιελάμβανε μόνο τους αγώνες αλλά και το παρασκήνιο. Αυτό κάποιες φορές ίσως να είναι και πιο δύσκολο από τον ίδιο τον αγώνα».

«Ο καθένας βάζει τους δικούς του στόχους στο τι θεωρεί υπέρβαση»

Μετά από το τυπικό κομμάτι της διαδικασίας για την επίσημη επικύρωσή του, το ρεκόρ του αναμένεται να καταγράφει μετά από τον Ιούνιο του 2023. Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβούλευε κάποιον που θέλει να προσπαθήσει κάτι ανάλογο, ο κ. Χουβαρδάς υπογράμμισε: «Πρέπει να δώσουμε έμφαση όχι απαραίτητα σε αυτή την επίτευξη ως κάτι μεμονωμένο.

Αλλά περισσότερο στο ότι οι άνθρωποι πρέπει να βρουν τα δικά τους όρια και να θέσουν στόχους λίγο πιο πάνω από αυτό που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν. Το να κάνεις κάτι εύκολο σίγουρα δεν σου δίνει την ίδια ικανοποίηση με το να καταφέρεις κάτι που δεν πίστευες ότι είναι εφικτό. Αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο. Να πετύχεις κάτι θεωρητικά ανέφικτο. Μπορεί να είναι επτά μαραθώνιοι, μπορεί να είναι και ένας. Είχα έναν αθλητή που ήταν 160 κιλά, έγινε 80 μέσα σε ένα χρόνο και κατάφερε να τερματίσει φέτος και μάλιστα σε πολύ καλό χρόνο. Ο καθένας βάζει τους δικούς του στόχους στο τι θεωρεί υπέρβαση. Δεν είναι για όλους το ίδιο».

Αναφορικά με τα μελλοντικά του σχέδια, ο κ. Χουβαρδάς σημείωσε πως θέλει πρώτα να δώσει χρόνο στον εαυτό του για αποθεραπεία, αλλά ως φύσει δραστήριος και ανήσυχος χαρακτήρας, θα βρει την επόμενη πρόκληση. «Ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω. Σίγουρα δεν θα μείνω άπραγος. Μου αρέσει πάντα να αναζητώ καινούριες προκλήσεις. Θα ξεκουραστώ πρώτα γιατί έχω καταπονηθεί πάρα πολύ και θα αποφασίσω τι θα κάνω την επόμενη χρονιά. Θα σκεφτώ κάτι ανάλογο βέβαια. Δε μπορεί να είναι κάτι μικρότερο».

#ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ #ΒΙΒΛΙΟ_ΓΚΙΝΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα