Κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη: Κατέρρευσαν φράγματα, τουλάχιστον 10.000 αγνοούμενοι

Οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στην Λιβύη έχουν προκαλέσει τον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε χιλιάδες, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR).

Η καταιγίδα Daniel έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ

και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το ένα τέταρτο της ανατολικής πόλης Ντέρνα εξαφανίστηκε από τις πλημμύρες μετά την κατάρρευση φραγμάτων, όπως δήλωσε η τοπική διοίκηση, με περισσότερα από 1.000 πτώματα να έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, επικεφαλής της IFRC στη Λιβύη, δήλωσε:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από τις ανεξάρτητες πηγές πληροφοριών μας ότι ο αριθμός των αγνοουμένων αγγίζει μέχρι στιγμής τους 10.000. Ο αριθμός των νεκρών είναι τεράστιος και μπορεί να φτάσει τις χιλιάδες».

Οι συνθήκες στη Λιβύη είναι εξίσου καταστροφικές με τηνκατάσταση στο Μαρόκο», πρόσθεσε ο Ραμαντάν.

Κείτονται παντού πτώματα - Πάνω από 1.000 πτώματα στην Ντέρνα

Περισσότερα από 1.000 πτώματα ανασύρθηκαν στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης μετά τις πλημμύρες, από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, δήλωσε Λίβυος υπουργός της παράλληλης κυβέρνησης στα ανατολικά της χώρας την Τρίτη, προσθέτοντας ότι ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος.

{https://twitter.com/AGomati/status/1701494499392798964?}

«Ο αριθμός των σορών που ανασύρθηκαν στην Ντέρνα είναι πάνω από 1.000. Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πολλά, πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει».

Αξιωματούχοι της διοίκησης που διοικεί το ανατολικό τμήμα της διαιρεμένης χώρας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πλημμύρες, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές σε τι βασίζεται αυτή η εκτίμηση.

Στο πλευρό της Λιβύης η Τουρκία

Η Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη με ομάδα έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα σήμερα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και σύμφωνα με τις παράλληλες αρχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους μόνο στη Ντέρνα.

Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 168 μέλη της AFAD (της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών) ειδικευμένα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυο οχήματα και δυο πλεούμενα, 170 σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη, ανέφερε αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω X (του πρώην Twitter).

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1701356078489809145?}

Σημειώνεται ότι, στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «έχει διακόψει τις πτήσεις» ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sky News, Twitter (X)

#ΛΙΒΥΗ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΝΕΚΡΟΙ #ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Daniel, Λιβύη, Κατέρρευσαν, 10 000,kakokairia Daniel, livyi, katerrefsan, 10 000