Και ο Χρήστος Σπίρτζης σε τηλεφωνική άγρα... ψήφων – Προκαλεί και προσβάλλει η παλαιοκομματική μέθοδος των προεκλογικών… τηλεπωλήσεων!

Στην παλαιοκομματική αλλά δοκιμασμένη μέθοδο των τηλεφωνικών ενοχλήσεων στα σταθερά τηλέφωνα πολιτών –η οποία έχει δεχθεί πάμπολλες αρνητικές κριτικές, έχει καταφύγει, μεταξύ άλλων υποψηφίων συμπεριλαμβανομένων και της ΝΔ, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Μία εβδομάδα μετά τον σάλο που προκάλεσε το πολυθρύλητο SMS που εστάλη σε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα με την υπογραφή του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών και υποψηφίου βουλευτή

της ΝΔ, Θόδωρου Φορτσάκη, η πρακτική της επικοινωνιακής πολιτικής των υποψηφίων μέσω προσωπικών τηλεφωνικών συνδέσεων, φαίνεται πως καλά κρατεί.

Η πρακτική που ακολουθεί και ο κ. Σπίρτζης, υπουργός και όχι απλώς υποψήφιος, καταγγέλθηκε από πολίτες στο Dikaiologitika News. Οι πολίτες εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους καθώς, όπως είπαν, δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ώστε οι αριθμοί των σταθερών τους τηλεφώνων να χρησιμοποιούνται για τέτοιους ή παρόμοιους σκοπούς. Ενδεχομένως, όμως, κάτι τέτοιο να μην αποκλείεται από κάποια υποπαράγραφο του συμβολαίου με τον εναλλακτικό πάροχο τηλεφωνικών υπηρεσιών με τον οποίον έχουν σύμβαση οι συγκεκριμένες πολίτες. Επίσης, είναι σαφές ότι για να εξαιρεθεί μια τηλεφωνική σύνδεση από τη λήψη διαφημιστικών μηνυμάτων και κλήσεις προώθησης προϊόντων θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο σχετικό άρθρο 11 της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Οι καταγγελίες, όμως, δεν σταματούν εδώ: "Είναι άκρως υποτιμητικό να τηλεφωνούν και να μας λένε ότι ο υπουργός θα είναι υποψήφιος και να μας καλούν σε προεκλογική συγκέντρωση λες και είμαστε κοινωνικά απομονωμένοι, αν θέλουμε να πάμε, θα ενημερωθούμε και θα πάμε. Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να τηλεφωνούν σε σπίτια, στις 9:30 το βράδυ και πάλι στις 9 το πρωί; Τουλάχιστον τριτοκοσμικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων...", αναφέρουν οι πολίτες που κατήγγειλαν τις τηλεφωνικές οχλήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφής η… ασάφεια του σχετικού νομικού πλαισίου καθώς, σύμφωνα ειδικούς νομικούς κύκλους παρατηρείται το εξής χάσμα: Αναφορικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων, υπάρχει σαφές νέο νομικό πλαίσιο σε αντίθεση με τις επικοινωνίες οι οποίες δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί από νομικής άποψης στις διατάξεις του GDPR.

Το περιεχόμενο της επικοινωνίας αναφορικά με τον κ. Σπίρτζη δεν είναι άλλο από μία απλή υπενθύμιση της υποψηφιότητας του υπουργού με τη σημείωση ότι το τηλεφώνημα γίνεται «από το πολιτικό γραφείο του κ. Σπίρτζη». Οι αριθμοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dikaiologitika News, παράγονται αυτόματα και τυχαία ανά περιοχή με τη χρήση αλγόριθμου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσον γίνεται πολιτικά και ηθικά αποδεκτή αυτή η τακτική επικοινωνίας, με δεδομένο ότι παρόμοιες τακτικές έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και επικρίσεων όχι μόνο ως «παλαιοκομματικές» αλλά και ότι κινούνται στα όρια της νομιμότητας εκμεταλλευόμενες τα κενά και τις ασάφειας της σχετικής νομοθεσίας.

Το Dikaiologitika News απηύθυνε στο πολιτικό γραφείο του κ. Σπίρτζη, ερώτημα σχετικό με την υιοθέτηση ή όχι των απόψεων Παπαδημούλη, όπως αυτές διατυπώθηκαν μέσω twitter αμέσως μετά τη μαζική αποστολή SMS σε κινητά τηλέφωνα από το επικοινωνιακό επιτελείο του Θόδ. Φορτσάκη, την Παρασκευή 14 Ιουνίου: «Έλαβα, όπως και πολλές χιλιάδες πολίτες, sms στο κινητό μου "να ψηφίσω ΝΔ και να σταυρώσω Φορτσάκη"! Η παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού GDPR, "περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων" είναι προφανής και εκτεταμένη. Η ΝΔ και ο υποψήφιός της οφείλουν σαφή απάντηση: Πώς, από πού και πόσο;», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Παπαδημούλης. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Φορτσάκης, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, αναγνώρισε ότι ήταν λάθος και είχε ζητήσει συγγνώμη.

Από το πολιτικό γραφείο του κ. Σπίρτζη δεν μας δόθηκε κάποια σχετική απάντηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά των εταιρειών τηλεφωνικών πωλήσεων, παρόμοιες τακτικές τηλεφωνικών προεκλογικών… πωλήσεων έχουν υιοθετήσει και άλλοι προβεβλημένοι υποψήφιοι και από την Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα