ΠΟΠΟΚΠ: Βιτρίνα ο ΕΦΚΑ - 105.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησεις στον ΕΦΚΑ και 87.504 επικουρικές

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει η Πανελλήνια Oμοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής την κατάσταση στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδικότερα κατά το 34ο εκλογοαπολογιστικό της συνέδριο αναφέρθηκε στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησεις και στα εφάπαξ. Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φτάνει τις 80.000. Σημειώνεται πως δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου.

Οι συντάξεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση

είναι: 15.000 εκπαιδευτικοί, 7.500 Δήμοι – Νοσοκομεία, 8.000 στρατιωτικοί και τουλάχιστον άλλες 15.000 στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης είναι άγνωστος, ενώ αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι, μια απλή μεταβίβαση σύνταξης (θανάτου) απονέμεται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ στις 30/4/2019 οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ήταν 87.504 και τα εφάπαξ 20.614. Σημειώθηκε ωστόσο ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΤΕΑΕΠ εκφράζουν βέβαια τις επιφυλάξεις τους τονίζοντας επίσης ότι, οι αριθμοί των καθυστερούμενων συντάξεων τόσο στην επικουρική όσο και στο εφάπαξ είναι «πλασματικοί», αφού εκτός των άλλων δεκάδες χιλιάδες αιτήματα δεν εμφανίζονται επειδή εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξης.

Βιτρίνα ο ΕΦΚΑ

Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία έκαναν λόγο ότι έστησαν μια «βιτρίνα» της ενοποίησης, η οποία εκ των πραγμάτων όπως τους είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι περιορίζεται στις κεντρικές υπηρεσίες και στα γραφεία των εννέα νέων γεν. διευθυντών που τοποθέτησε η Διοίκηση κατ’ εντολή του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου.

«Γενικά, δε, στην περίπτωση των τοποθετήσεων στις θέσεις ευθύνης, χωρίς να γενικεύουμε ή να αφορίζουμε, οι επιλογές δεν μπορεί παρά να προκαλούν σοβαρές επιφυλάξεις από τη μεριά μας, δεδομένων των δεκάδων αυθαιρεσιών και της αδιαφάνειας στη διαχείριση του προσωπικού ήδη από το καλοκαίρι του 2016, πριν δηλαδή από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ την 01/01/2017. Αυθαιρεσία και αδιαφάνεια που νομιμοποιήθηκαν και έλαβαν θεσμικό χαρακτήρα με την ψήφιση ειδικών νόμων με τους οποίους όλες οι σχετικές αρμοδιότητες συγκεντρώθηκαν άμεσα ή έμμεσα στο πρόσωπο του κου Πετρόπουλου, αναστέλλοντας ουσιαστικά τις σχετικές διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα. Γι' αυτό μιλήσαμε παραπάνω για «πιλοτική» οργάνωση και λειτουργία των νέων οργανισμών», αναφέρει η ΠΟΠΟΚΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα