Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν και δεν έχουν... απόδειξη - Οι εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα (βίντεο)

Εμβόλιο και για τους ασθενείς κορονοϊού «φαντάσματα». Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν και δεν έχουν... απόδειξη. Δείτε τους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή ομάδα. Αυτό είναι το ποσοστό των νοσήσαντων που υπολογίζεται ότι έχει φυσική ανοσία.

Πολλοί είναι οι πολίτες που νόσησαν με κορονοϊό, ειδικά μέσα από τον οικογενειακό τους περιβάλλον και δεν μπορούν να το αποδείξουν, καθώς παρέμειναν σε καραντίνα, χωρίς να κάνουν κάποιο τεστ. Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν και δεν έχουν... απόδειξη, με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην επίσημη ενημέρωση

της Δευτέρας (26/07).

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό το ποσοστό των νοσήσαντων που υπολογίζεται ότι έχει φυσική ανοσία, ενώ τονίστηκε πως υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, ενώ την Παρασκευή (30/07) ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-15 ετών.

Σε ερώτηση προς τη Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, για το πώς μπορούν να αποδείξουν ότι νόσησαν, η απάντηση ήταν πως δεν μπορούν...

«Η τεκμηρίωση απαιτεί να έχει καταγραφεί μοριακός έλεγχος ή τεστ rapid. Ίσως στην αρχική περίοδο, έμεναν με το στοιχείο ότι νόσησε η οικογένεια "άρα νόσησα κ εγώ". Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει το πιστοποιητικό νόσησης. Πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά και με τις δύο δόσεις», είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τσυμπλήρωσε ότι πρόκειται για μία πρακτική που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι το ποσοστό των νοσήσαντων που υπολογίζεται ότι έχει φυσική ανοσία

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον αριθμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με την διασπορά που υπάρχει, τουλάχιστον το 1/10 έχει ανοσοποιηθεί λόγω φυσικής νόσησης», με βάση και το ρεπορτάζ από το «news4health.gr».

Τουλάχιστον 10% είναι το ποσοστό το ατόμων το οποίο υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι έχει ανοσία μετά από φυσική νόσηση είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού κατά την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά από ερώτηση σχετικά με το ποσοστό των ατόμων που έχουν νοσήσει και δεν έχουν χρειαστεί ακόμα την πρώτη δόση του εμβολίου και αν και πόσοι από αυτούς αθροίζονται στα ποσοστά εμβολιασμού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε οτι με βάση τη διασπορά που έχει ο ιός ότι τουλάχιστον ένα 10% του πληθυσμού έχει ανοσία λογω φυσικής νόσησης ενώ είπε ότι δεν έχει κάποια άλλα δεδομένα στα χέρια της.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν κάποιος έχει νοσήσει από κορονοϊό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να νοσήσει ξανά. Κατά προσέγγιση η φυσική ανοσία διαρκεί 3 με 6 μήνες ενώ ο εμβολιασμός προσφέρει μεγαλύτερη «δικλείδα ασφαλείας».

Ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Για την πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα έκανε λόγο ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Η ηλικιακή ομάδα που προηγείται είναι αυτή που αφορά τις ηλικίες από 75-79 ενώ το μικρότερο ποσοστό χωρίς αν υπολογίζονται οι έφηβοι (15-17) το έχουν οι 18-24.

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70,9% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,3% . Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72%. Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 83,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 84,1%. Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 78,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78,4%. Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 79% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80%. Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 74,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 75,4%. Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72%. Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 67,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 68,4%. Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 64% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 65%. Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%. Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 51% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 52%. Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 50%. Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 45% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%. Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 36%. Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 που άνοιξε τελευταία έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 5% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 7%.

Σχετικά με τον κατ' οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 1.390 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson 410 πολίτες. Επίσης περισσότεροι από 5.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους

Εν τω μεταξύ, για ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους έκανε λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου σημειώνοντας πως αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο μετά από τη νόσηση ενός παιδιού είναι είναι τα άτομα στο περιβάλλον τους που είναι ευάλωτα: Είτε οι ανεμβολίαστοι, είτε όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

«Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid», επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε πως «οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων».

Σε κάθε περίπτωση μετά από το «καμπανάκι» που έκρουσε η ειδικός τόνισε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε πάντως ότι το φετινό καλοκαίρι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ενώ θέλησε να υπογραμμίσει ότι η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει και ότι οι συμπολίτες μας που ακόμη παραμένουν ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν.

Ανατροπή με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών

Από την άλλη, σύμφωνα με το «OPEN TV», πάνε πίσω οι σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Οπως μετέδωσε ο σταθμός, τα μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης, ενώ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται με rapid test, 1 ή 2 την εβδομάδα.

{https://www.youtube.com/watch?v=ZfYWIl-J3WU}

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών

Την ίδια ωρα, έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή (30/07) ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, των παιδιών άνω των 12 ετών ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Εξήγησε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

{https://www.youtube.com/watch?v=dmhF8lPeyXM&t=1s}

Keywords
Τυχαία Θέματα