Ιερουσαλήμ: Ανακαλύφθηκε πολύτιμο κειμήλιο της Αγίας Τράπεζας στο Ναό της Αναστάσεως

Ένα μοναδικό κειμήλιο ανακαλύφθηκε στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για μια «ξεχασμένη» πέτρινη πλάκα της Αγίας Τράπεζας, η οποία ήταν πεσμένη ανάποδα, σε μια σκοτεινή γωνιά του χριστιανικού ιερού χώρου.

Η πέτρα (διαστάσεων 2,5 επί 1,5 μέτρα) αποδείχθηκε πολύ πιο πολύτιμη από όσο αρχικά φαινόταν, καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν την άλλη πλευρά της, κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανακαινίσεων στον ιερό ναό, στον τόπο της σταύρωσης και ταφής του Ιησού.

Οι ερευνητές

πιστεύουν ότι τα περίτεχνα κυκλικά στολίδια που βρήκαν στο επί μακρόν κρυμμένο μέρος της πλάκας στο ναό του Παναγίου Τάφου υποδεικνύουν ότι κάποτε ήταν η διακοσμημένη πρόσοψη της Αγίας Τράπεζας που κατείχε υπερήφανη θέση πριν από αιώνες σε έναν από τους ιερότερους τόπους του χριστιανισμού.

«Δεν μπορείτε να το δείτε τώρα, αλλά αρχικά ήταν ένθετη με κομμάτια πολύτιμου μαρμάρου, κομμάτια γυαλιού, κομμάτια από μικρό, λεπτοδουλεμένο μάρμαρο», δήλωσε ο Amit Re'em, περιφερειακός αρχαιολόγος της Ιερουσαλήμ για την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

«Έλαμπε και αυτό ήταν ένα πραγματικά εκπληκτικό τεχνούργημα», δήλωσε ο Re'em στο CNN, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα μαζί με τον Ilya Berkovich της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.

Βρισκόταν στην κορυφή, στο ιερό της εκκλησίας (του Παναγίου Τάφου), δήλωσε ο Re'em. «Όλα τα μάτια των πιστών, των προσκυνητών, (πήγαιναν) σε αυτό το αντικείμενο. Και ακριβώς πάνω από αυτό και γύρω από αυτό, όλοι οι αρχιερείς, οι ιερείς και οι μοναχοί της εκκλησίας έκαναν όλη τη λειτουργία, την κύρια λειτουργία της εκκλησίας, πάνω στο τραπέζι, ακριβώς εδώ στο τραπέζι αυτού του βωμού», είπε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εύρημα στο ιερό Θυσιαστήριο του ναού στην Ιερουσαλήμ συμβαδίζει με παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και με μαρτυρίες προσκυνητών για τον καθαγιασμό της εκκλησίας από τους Σταυροφόρους και τη διαμόρφωση της κύριας Αγίας Τράπεζας το 1149.

Χρησιμοποιήθηκε από τον καθολικό κλήρο μέχρι να φύγουν οι Σταυροφόροι από την Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι που καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1808, παραμερίστηκε και ξεχάστηκε μέχρι τις πρόσφατες ανακαινίσεις.

Όπως αναφέρει το CNN, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, αρχιγραμματέας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ευρήματα.

Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του έτους από την Εταιρεία Εξερεύνησης του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιερουσαλήμ, Ανακαλύφθηκε, Αγίας Τράπεζας, Ναό, Αναστάσεως,ierousalim, anakalyfthike, agias trapezas, nao, anastaseos