Η στρατηγική Τσίπρα για τους αναποφάσιστους λίγο πριν την κάλπη

Το κρίσιμο θέμα είναι «αν το 12%, που περίπου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφασίστων, πάει στην κάλπη και κυρίως εάν οι νέοι άνθρωποι, που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη», διατυπώνει επανειλημμένα ο κύριος Τσίπρας.

Σε περεταίρω όξυνση της ρητορικής του, με στόχο τα νεανικά, ριζοσπαστικά και αντισυστημικά ακροατήρια, τα οποία σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται στη ζώνη των αναποφάσιστων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ,

ΚΚΕ και Μέρα25, καθώς και τα αντιδεξιά που κινούνται μεταξύ του κόμματος του και του ΠΑΣΟΚ, προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου.

Η στροφή αυτή μένει να επιβεβαιωθεί, το πιθανότερο, στη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα, στην οποία κορυφώνεται η προεκλογική καμπάνια του κόμματος (αύριο ακολουθεί, ως τελευταία, η Πάτρα).

Κλειδί νέοι, αναποφάσιστοι και το σκληρό δίλλημα

«Το κρίσιμο θέμα», όπως το διατυπώνει επανειλημμένα ο κύριος Τσίπρας, είναι «αν το 12%, που περίπου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφασίστων, πάει στην κάλπη και κυρίως εάν οι νέοι άνθρωποι, που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη».

Τους καλεί, λοιπόν, «να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα (των δημοσκοπήσεων)», προειδοποιώντας πως εάν, δεν το κάνουν, «θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια έναν πρωθυπουργό που δεν νοιάζεται, δεν νιώθει, είναι αλαζόνας».

Κλιμακώνοντας, λοιπόν, το δίλημμα προς τους πολίτες «αν θα επιτρέψουν μια επανεκλογή Μητσοτάκη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απευθυνθεί σε διάφορα κοινά αναποφάσιστων, επιλέγοντας ξεχωριστή τακτική για κάθε μερίδα τους.

Υπερθεματίζοντας τον Ανδρουλάκη στις υποκλοπές

Καταρχάς, επιχειρεί να κλιμακώσει την επιχείρηση προσέλκυσης ψηφοφόρων με αντιδεξιά αντανακλαστικά, αλλά χωρίς να αφήνει αιχμές προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή λογική, υπερθεματίζει στο θέμα της διερεύνησης των υποκλοπών, επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι μόλις ο ίδιος είπε το αυτονόητο, δηλαδή την ανάγκη συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, «ήταν λες και τον χτύπησε ρεύμα και δήλωσε -έκλαιγε- ότι θέλουμε να τον βάλουμε φυλακή», σημειώνοντας πως κανονικά δεν θα έπρεπε να φοβάται τη δικαιοσύνη, ως άνθρωπος που δηλώνει αθώος.

Αντιθέτως, «καλύπτει» τον Νίκο Ανδρουλάκη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ράνιας Τζίμα στο Mega, σχετικά με το αν μπορεί να υπάρχει ενεργός εκβιασμός εις βάρος του αρχηγού του τρίτου κόμματος και λέγοντας πως «δεν κάθισε σ’ αυγά του», αλλά «βγήκε στο Ευρωκοινοβούλιο, βγήκε παντού», άρα είναι ένας άνθρωπος που δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς.

Η ανθοδέσμη Μητσοτάκη στον Βαρουφάκη

Περισσότερος αιχμηρός (σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ) στέκεται ο κύριος Τσίπρας για τα άλλα δύο μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία έχουν αρνηθεί με οξύτητα οποιοδήποτε ενεχόμενο συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Ιδίως για τον Γιάννη Βαρουφάκη για τον οποίο αναφέρει πως μόνος του «αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο της συμπαράταξης», θέτοντας μάλιστα «ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015 για το νόμισμα», κάτι για το οποίο ίσως «ήταν και συνεννοημένοι με τον κ. Μητσοτάκη». Μάλιστα, δήλωσε ότι, αν ήταν στη θέση του κυρίου Μητσοτάκη, θα έστελνε ανθοδέσμη στον επικεφαλής του Μέρα25.

Να τοποθετηθεί το ΚΚΕ για την επόμενη μέρα

Λιγότερο οξεία, αλλά με εξίσου σαφή την πρόθεση να του αποσπάσει ψηφοφόρους, είναι οι αναφορές του για το ΚΚΕ. Επιχειρώντας να εκθέσει τη στάση του, τονίζει ότι «οφείλει να τοποθετηθεί στο ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα».

Δεν είναι αντισυστημικό να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή

Πάντως, από το μυαλό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν και οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους δήλωσε στο Mega ότι στόχος του κόμματος του «είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη ΧΑ, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις ΧΑ».

Πρόκειται για την πρώτη τόσο σαφή αναφορά του κυρίου Τσίπρα για τη συγκεκριμένη μερίδα ψηφοφόρων, η οποία συνοδεύτηκε, βεβαίως, από την αποσαφήνιση πως αυτό δεν αφορά τους «εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους».

Τροχιοδεικτικές για ενδεχόμενο δεύτερης κάλπης

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Τσίπρας απαντά πλέον και για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερη κάλπη, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι ο ίδιος θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει πρώτος στην κάλπη της απλής αναλογικής, αλλά και πως αυτή θεωρεί ότι θα είναι η επιδίωξη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, «γιατί έχει εξαντλήσει όλες τις δεξαμενές του».

Παρόλα αυτά, αφήνει ανοιχτά δύο ενδεχόμενα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει δεύτερος, δίνοντας τους ελάχιστες πιθανότητες. Το ένα να προσπαθήσει ο ίδιος να αξιοποιήσει τη δεύτερη εντολή, μολονότι προβλέπει πως «δεν θα υπάρχουν οι όροι οι αριθμητικοί» και το άλλο να «γίνει ανατροπή» στον δεύτερο γύρο.

Οι δηλώσεις αυτές, αν και απολύτως σε δεύτερο πλάνο στη ρητορική Τσίπρα, έχουν μια σημασία για το πως θα διαχειριστεί ένα αποτέλεσμα που θα φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με σχετικά μικρή διαφορά.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΑΝΑΠΟΦΑΣΤΙΣΤΟΙ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ_ΕΚΛΟΓΩΝ_2023
Keywords
Τυχαία Θέματα