Η πορεία των εμβολιασμών: Πώς «κόλλησαν», το σχέδιο της κυβέρνησης για τις περιοχές με χαμηλά ποσοστά (εικόνες)

Πώς «κόλλησαν» οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, δείτε την πορεία τους σε κινούμενο γράφημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα μας να κάνει καλό ξεκίνημα, αλλά μετά να χάνεται. «Πρωταθλητές» τα Ιόνια Νησιά, στη Στερεά Ελλάδα τα χαμηλότερα ποσοστά. Το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ένα κινούμενο γράφημα που δείχνει την πορεία των εμβολιασμών στα 15 κράτη - μέλη της Ευρώπης που προηγούνται στην κούρσα για την ανοσία, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την Ελάδα να κάνει

καλό ξεκίνημα, αλλά μετά να... χάνεται. «Πρωταθλητές» τα Ιόνια Νησιά στη χώρα μας, στη Στερεά Ελλάδα τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόσωπα με επιρροή και... πόρτα - πόρτα για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι στις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορούν στο διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα. Όπως θα δείτε παρακάτω, η Ελλάδα ξεκίνησε δυναμικά τους εμβολιασμούς, αλλά, στη συνέχεια ξεκινά να πέφτει θέση-θεση, μέχρι που τελικά εξαφανίζεται τελείως από το γράφημα, δείχνοντας ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν «κολλήσει» και τα άλλα κράτη μας προσπερνούν.

Δείτε το σχετικό κινούμενο γράφημα:

{https://twitter.com/VaccinationEu/status/1411811482506039298?s=20}

Θεμιστοκλέους: Το 38,2% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό – Ξεκινά το πρόγραμμα για απομακρυσμένες περιοχές

«Σήμερα ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 4.010.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 38,2% του γενικού πληθυσμού και στο 45% επί του ενήλικου πληθυσμού», είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην επίσημη ενημέρωση της Δευτέρας (05/07), συμπληρώνοντας ότι με μια δόση τουλάχιστον έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 5 εκατομμύρια συμπολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 47,7% του γενικού πληθυσμού και στο 56% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης ότι από την Τρίτη (06/07) ξεκινά από την Κρήτη επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες που ενημερώνουν τους κατοίκους και ακολούθως κινητά συνεργεία τη επιχείρησης «Ελευθερία« θα βγουν για να καλύψουν τις περιοχές αυτές σε συγκεκριμένες μέρες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού από όλα τα εμβόλια και στην συντριπτική πλειονότητα της χώρας μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna για την επόμενη μέρα και με Pfizer μέσα σε 3 μέρες.

Τις τελευταίες επτά μέρες περισσότεροι από 200.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ μέχρι τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (05/07), περισσότεροι από 36.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, με την πλειοψηφία τους να είναι στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους προσθέτοντας ότι αναρτήθηκε σήμερα στο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών, δηλαδή για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/2006, η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Την ερχόμενη Δευτέρα (13/07) θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνονται τα ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων.

Ποιες είναι οι πρωταθλήτριες περιφέρειες και ποιες οι ουραγοί

Οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου πελάγους αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη σύσκεψη τη Δευτέρα (05/07) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η συγκεκριμένη περιφέρεια «προηγείται» (ποσοστιαία) στην άτυπη κούρσα και των πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.

Δεύτερη στην σχετική λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια –τουλάχιστον– δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39% και τέταρτη, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική με 51% και 38% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τα χειρότερα ποσοστά είναι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εδώ έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39% ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%.

Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Τέλος, σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57% ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.

Πρόσωπα με επιρροή και... πόρτα - πόρτα για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι στις τοπικές κοινωνίες

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι καχύποπτοι έναντι των εμβολίων.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα - πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnsons & Johnsons και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.

Συνεργάτες του κ. Πέτσα ανέφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos