Εμβολιασμός εφήβων 15 έως 17 ετών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, με ποια εμβόλια, οι ιδιαιτερότητες

Αρχίζει την επόμενη εβδομάδα ο εμβολιασμός των εφήβων μεταξύ 15 και 17 ετών, με εμβόλια τεχνολογίας mRNA και μόνο με ρητή συναίνεση των γονέων.

Ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για τους εφήβους μεταξύ 15 και 17 ετών, έπειτα από σχετική σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, την οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα;

Η ακριβής ημερομηνία του ανοίγματος της πλατφόρμας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Ο γενικός γραμματέας

της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της επόμενης Δευτέρας σχετικά με την ημερομηνία. Το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας θα αφορά τους γεννημένους πριν την 1η Ιανουαρίου 2006.

Οι ιδιαιτερότητες

Στην περίπτωση των εφήβων μεταξύ 15 και 17 ετών, δεν φτάνει μόνο η δική τους θέληση να κάνουν το εμβόλιο. Έτσι για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα εμβολιασμού, θα χρειαστεί και η γονική συναίνεση, που όπως ξεκαθάρισαν τόσο η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού όσο και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα είναι απαραίτητη. Το πως αυτή θα δηλώνετε ηλεκτρονικά μένει να φανεί στις ανακοινώσεις της επόμενης Δευτέρας.

Ποια εμβόλια θα κάνουν οι έφηβοι;

Σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου, μόνο δύο από τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσφέρονται για τους εφήβους. Αυτά είναι τα σκευάσματα με τεχνολογία mRNA δηλαδή εκείνα της Pfizer και της Moderna. Η Μαρία Θεοδωρίδου, δικαιολόγησε την απόφαση αυτή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού λέγοντας πως «είναι πιο αποτελεσματικά ακόμα και απ' όσο είναι στους ενήλικους».

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση την Επιτροπή Εμβολιασμού

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στα στοιχεία που είχε στα χέρια της η Επιτροπή σχετικά τόσο με τη νόσηση εφήβων από κορονοϊό όσο και από τον εμβολιασμό και η οποία οδήγησε στη σύσταση για εμβολιασμό των εφήβων 15 με 17 ετών.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε στα ποσοστά αμερικανικής έρευνας για τη νόσηση των εφήβων. Συγκεκριμένα, οι νέοι 12 με 17 ετών έχουν συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Σε 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση. Δεν σημειώθηκε πάντως κανένας θάνατος.

Τα πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα των παιδιών ήταν: παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθιες νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα .Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά με υποκείμενο πρόβλημα σημαντικό ποσοστό προστασίας.

Σχετικά με τα εμβόλια και τους εφήβους. Υπό δημοσίευση είναι μια μελέτη στις ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται ως μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια η περικαρδίτιδα. Συγκεκριμένα είχαν γίνει 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 ως 17 ετών, ενώ 6 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις. Σ' αυτές καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις περικαρδίτιδας. Ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό, που δεν ήταν δυνατό να αλλάξει την εκτίμηση της Επιτροπής για προστασία των εφήβων από το εμβόλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα