Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως έχει «κλέψει» γενετικό υλικό από το κοινό κρυλόγημα, τι σημαίνει αυτό

Σύμφωνα με έρευνα, η μετάλλαξη Όμικρον φέρεται να έχει αποκτήσει μια από τις μεταλλάξεις της από γενετικό υλικό άλλου ιού, ίσως αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την διασπορά και την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης.

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που προκαλεί Covid, φαίνεται πως έχει αποκτήσει μια από τις μεταλλάξεις της παίρνοντας γενετικό υλικό από έναν άλλο ιό, πιθανόν εκείνου που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, με παρουσία στα ίδια

κύτταρα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η γενετική αλληλουχία της μετάλλαξης δεν παρουσιάζεται σε προηγούμενες εκδοχές του κορονοϊού αλλά σε άλλους ιούς μεταξύ των οποίων και εκείνος του κοινού κρυολογήματος.
Εισάγοντας αυτό το συγκεκριμένο γονιδίωμα, η μετάλλαξη Όμικρον κάνει τον οργανισμό να «ρίχνει την άμυνά του», κάτι που θα βοηθούσε στο να μην καταπολεμηθεί από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό κατά την εισβολή της.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται γρηγορότερα, ενώ όμως προκαλεί ηπιότερη ίσως και ασυμπτωματική νόσηση. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο μολυσματική από άλλες, ή αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση ή αν θα επικρατήσει της Δέλτα. Αναφέρει η εταιρεία Ανάλυσης Δεδομένων Nference για τη μελέτη που πάντως δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα κύτταρα στους πνεύμονες και στο γαστρεντερικό σύστημα μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα κορονοϊο και τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Αυτή η συν-μόλυνση θέτει το σκηνικό για τον ιικό ανασυνδυασμό, μια διαδικασία κατά την οποία δύο διαφορετικοί ιοί στο ίδιο κύτταρο ξενιστή αλληλεπιδρούν ενώ δημιουργούν αντίγραφα του εαυτού τους, δημιουργώντας νέα αντίγραφα που έχουν κάποιο γενετικό υλικό και από τους δύο «γονείς».

Αυτή η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να είχε συμβεί για πρώτη φορά σε ένα άτομο που είχε μολυνθεί και με τα δύο παθογόνα όταν μια έκδοση του SARS-CoV-2 ανέλαβε τη γενετική αλληλουχία από τον άλλο ιό, είπαν ο Soundararajan και οι συνεργάτες του στη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

ΠΗΓΗ: cnbc.com

Keywords
Τυχαία Θέματα