Γώγος: Έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, θα φτάσει το 90% - Η λύση στο... μπράτσο μας

Η ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα πραγματοποιείται από τον Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο.

Ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (12/08) για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, αν΄έ΄φερε: «Βρισκόμαστε 20 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας. 17 από την εμφάνιση

των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας. Είχαμε τρια κύματα. Περιοριστικά μέτρα και λοκντάουν. Νέα δεδομένα και γνώσεις. Υπάρχει συνεχής αγώνας μεταξύ επιστήμης και ιού.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός αλλά κάτω από το όριο του 4%. Ο δείκτης θετικότητας φτάνει στο 3,3% στην επικράτεια. Σε κάποιες περιοχές είναι σημαντικά υψηλότερος. Ειδικά σε κάποια από τα νησιά. Η τάση στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι αυξητική. Τα εισερχόμενα είναι μόλις 0,59%, που οφείλεται στους ελέγχους που γίνονται και στον εμβολιασμό.
Το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται.

Άλλο στοιχείο. Επικράτηση παραλλαγής Δέλτα 79,1%. Το ποσοστό θα φτάσει το 90%. Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων. Η μέση ηλικία στα 29. Αρχίζει μια διστακτική στροφή και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η μεταφορά της νόσου από τους νεότερους στις οικογένειες, είναι ζήτημα. Σε λίγο θα υπάρχει και στους χώρους της εκπαίδευσης. Σημαντικό για τους νέους να τηρούν τα μέτρα και να ελέγχονται με τεστ τόσο πηγαίνοντας όσο και γυρίζοντας, ιδιαίτερα όταν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα.

Πάνω από όλα συνίσταται ο άμεσος εμβολιασμός για την αποφυγή όλων των παραπάνω. Πρέπει να πειστούν μαθητές και φοιτητές να εμβολιαστούν. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ανοσιακή απάντηση στα παιδιά είναι τεράστια. Παρατηρήθηκε αύξηση των νοσηλειών. Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε 20 μέρες. Υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Κάλυψη 51% στις ΜΕΘ. Ικανοποιητική αυτή τη στιγμή και υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης».

«Η αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων, είναι στο χέρι μας και για την ακρίβεια στο μπράτσο μας»

Έκκληση για άμεσο εμβολιασμό των ευάλωτων πολιτών που αποτελούν τον κύριο στόχο του ιού. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι σημαντικό αλλά μακριά από το ποσοστό που χρειάζεται η συλλογική ανοσία. Το Δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό. Επισημαίνουμε την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων και συχνή χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς με συγχρωτισμό.

Η μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που ζητάμε θα βοηθήσει στην άρση μέρους ή συνολικά των μέτφων προστασίας. Δεν πρέπει καθόλου να υποτιμάμαι αυτό που τονίζουν οι διεθνείς οργανισμοί. Όσο διασπείρεται ο ιός προκαλεί μεταλλάξεις που μπορεί και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο κύμα που περνάμε τώρα, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι είναι λιγότεροι από το προηγούμενο κύμα. Με τα στοιχεία που υπάρχουν το 99% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Η αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων, είναι στο χέρι μας και για την ακρίβεια στο μπράτσο μας.

Κοντοζαμάνης: Ο εμβολιασμός είναι κοινωνικό αγαθό

«Έχει νομοθετηθεί η υποχρέωση του συνόλου του προσωπικού σε δομές υγείας για εμβολιασμό. Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Βλέπουμε την επίδραση του εμβολιασμού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Έχουμε μια επιθετική μετάλλαξη. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ μικρότερη. Οικονομία και κοινωνία λειτουργούν κανονικά. Σημαντικό τώρα που θα βρεθούμε κοντά σε δικούς μας ανθρώπους να τηρήσουμε όλα τα μέτρα και μόλις επιστρέψουμε να πάμε να εμβολιαστούμε όσοι δεν το έχουν κάνει.

Ο εμβολιασμός είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά τους οικείους, τους γύρω μας και όλη την κοινωνία. Έχουμε το μεγαλύτερο όπλο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Πολλά τεστ ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους που επιστρέφουν από διακοπές».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα,