Η απάντηση της Ευρώπης στις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή

Την ώρα που στο Βίλνιους της Λιθουανίας εξελίσσεται μια πολύ σημαντική Σύνοδος του ΝΑΤΟ με έντονο διπλωματικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα, στην Ε.Ε συνεχίζεται η προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ολιστικά το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων ενεργειακών προκλήσεων.

ΤΔεν είναι μόνο τα εθνικά κράτη που επιχειρούν μέσα από στοχευμένες δράσεις να διαχειριστούν μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε εντός της τρέχουσας εβδομάδας στην υιοθέτηση νέων κανόνων για την ενίσχυση της εξοικονόμησης

ενέργειας.

Πρόκειται εξάλλου για μία αναγκαία κίνηση για ένα ασφαλέστερο ενεργειακό μέλλον στην Ευρώπη και ακολουθεί τις υποδείξεις των ίδιων των Ευρωπαίων που έγιναν στη διάρκεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Ποια είναι άραγε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας; Καταρχήν, η σχετική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θέτει νέους στόχους εξοικονόμησης με φόντο το 2030.

Παράλληλα, στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εμπνευστές της, η νέα νομοθεσία θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του συνόλου των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ένας επιπλέον στόχος, αυτός της μείωσης της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη δημόσια διοίκηση κατά 1,9% κάθε χρόνο. Η νέα αυτή Πράσινη Ενεργειακή Συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο Ε.Ε στο Στρασβούργο, συνιστά ένα βήμα προς τα εμπρός, μια συνολική προσπάθεια για μια ασφαλή ενεργειακή επόμενη μέρα, με τη συνδρομή του κάθε κράτους-μέλους χωριστά, το οποίο καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πετύχει τους στόχους.

Εξάλλου, σύμφωνα με το σχεδιασμό υλοποίησης των μέτρων σχηματοποιείται ένας ισχυρός μηχανισμός παρακολούθησης και εφαρμογής, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι οι συμμετέχοντες θα υλοποιούν τις συνεισφορές τους για την επίτευξη του τελικού επιθυμητού αποτελέσματος. Έμφαση δίνεται κυρίως στο Δημόσιο Τομέα, ενώ η εξοικονόμηση θα επιτευχθεί μέσω τοπικών, περιφερειακών και εθνικών δράσεων. Στην Ε.Ε έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την αβεβαιότητα να προκαλεί πίεση σις Βρυξέλλες και τις κυβερνήσεις.

Στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπιστώθηκε επίσης ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες συνιστούν ένα απαραίτητο βήμα, ώστε να προωθεί σταδιακά η απεξάρτηση από το ρωσικό παράγοντα στο μέλλον. Η Ευρώπη ποντάρει σε μικρές κινήσεις-νίκες προκειμένου το 2030 να έχει δημιουργήσει ένα νέο τοπίο με στόχο την ασφάλεια και την αυτονομία της Ένωσης και την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών.

#ΕΥΡΩΠΗ #ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ #ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπης,evropis