Η Moderna σχεδιάζει να νικήσει ακόμα και τον καρκίνο με τα ΜRNA εμβόλια

Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, όπως όλα δείχνουν, στην παρεμπόδιση των μολύνσεων που οφείλονται σε ιούς (και όχι μόνο) και στο μέλλον.

Ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stéphane Bancel βλέπει πολλές ευκαιρίες να ανοίγονται για την εταιρεία του χάρη στα εμβόλια mRNA, κι έτσι αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια της Moderna αναπτύσσονται

εμβόλια για διαφορετικές ιικές μολύνσεις όπως ο ιός Ζίκα, το HIV και ο ιός της γρίπης.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου οι ιοί για τους οποίους δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο όπως ο Ζίκα. Παράλληλα, υπάρχουν νέοι ιοί οι οποίοι ανησυχούν τους επιστήμονες. Τα τελευταία 40 χρόνια η Moderna δήλωσε ότι δύο νέοι ιοί ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο HIV-1, η Ηπατίτιδα C και ο ιός SARS-CoV-2.

Η Moderna έχει δέκα διαφορετικά εμβόλια υπό ανάπτυξη αυτή τη στιγμή. Μερικά είναι ακόμα υπό δοκιμή, τη στιγμή που άλλες εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε αυτό το στάδιο αναφέρει το BioSpace. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η εταιρεία χορήγησε εμβόλιο mRNA της γρίπης στον πρώτο ασθενή κατά την διάρκεια της φάσης ΙΙ/ΙΙ της μελέτης.

To εμβόλιο τεχνολογίας mRNA κατά της γρίπης στοχεύει σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού τα οποία και φαίνεται να είναι και τα επικρατέστερα σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του BioSpace.

Το εμβόλιο περιλαμβάνει τα στελέχη της γρίπης Α, H1N1, H3N2 και γρίπη Β Yamagata και Βικτόρια. Στην φάση ΙΙ/ΙΙ της μελέτης περίπου 180 υγιείς ενήλικες θα κάνουν το εμβόλιο και θα εξεταστεί η ασφάλεια, η αντιδραστικότητα και ανοσογονικότητά του.
Επίσης, η Moderna ερευνά μια νέα ενισχυτική δόση για το εμβόλιο κατά της Covid -19 και σκοπεύει να κάνει μια νέα κλινική μελέτη για το εμβόλιο του HIV αργότερα μέσα στο έτος.

Ένας από τους μακροχρόνιους στόχους της Moderna είναι η ανάπτυξη μιας νέας ενισχυμένης δόσης εμβολίου που περιλαμβάνει πολλά εμβόλια μαζί και θα «χτυπά» ιούς που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα όπως η γρίπη, ο κορονοϊός και όχι μόνο.

Τα κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι τα υποψήφια εμβόλια της Moderna είναι ασφαλή και παράγουν διαρκείς ανοσολογικές αποκρίσεις στα ιικά αντιγόνα. Η εταιρεία έχει στόχο να παράγει εμβόλιο και για τον κυταρομεγαλοιό (CMV) μεταξύ άλλων αλλά και για τον συγκυτιακό ιό (RSV). Χρησιμοποιεί τα ίδια νανοσωματίδια λιπιδίων με αυτά που χρησιμοποίησε για το εμβόλιο του κορονοϊού και οπως όλα δείχνουν το εμβόλιο είναι καλά ανεκτό μετά από μελέτη που έγινε σε νέους ενήλικες( πρώτη κλινική δοκιμή).

Η δυνατότητα που δίνει το mRNA να κωδικοποιεί τους ιούς επιτρέπει στην εταιρεία να παράγει εμβόλιο που θα αποτρέπει από μυριάδες βακτηριακές μολύνσεις.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να φτιάξει εμβόλια τα οποία θα καταπολεμούν και άλλες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνος και άλλες πιο σπάνιες ασθένειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα