Γιάννος Κρανιδιώτης: 21 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία με το Φάλκον

«Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ένας οραματιστής πολιτικός και σπουδαίος διπλωμάτης, το έργο του οποίου συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την ελληνική εξωτερική πολιτική», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση σήμερα 21 ετών από την απώλειά του.

Το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τον Γιάννο Κρανιδιώτη «πρότυπο πατριωτικής προάσπισης των συμφερόντων του Ελληνισμού. Σύμβολο της κοινής πορείας ελλαδικού και κυπριακού Ελληνισμού» και προσθέτει: «Καθ' όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, υπηρέτησε με συνέπεια και αυταπάρνηση τον Ελληνισμό ενώ ήταν ένας από

τους πρωτεργάτες της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Σήμερα, 21 χρόνια από τον θάνατό του, και σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνισμό, οι ιδέες και το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης στις αδιάλειπτες προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και υπεράσπισης των συμφερόντων του Ελληνισμού απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Το δυστύχημα

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με το γιο του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο 6 από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα