Γιάννης Οικονόμου για Τέμπη: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί - Ταυτοποιήθηκαν 9 σοροί»

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, είπε για την τραγωδία στα Τέμπη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και έκανε γνωστό ότι αυτοποιήθηκαν εννέα σοροί του σοκαριστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκίνησε ήδη έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές για τα αίτια του δυστυχήματος. «Πέραν, όμως, από την επιβεβλημένη διαλεύκανση

των αιτίων και την απόδοση ευθυνών, εξίσου σημαντικό είναι η τραγική αυτή εμπειρία να αναλυθεί σε βάθος, ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, χθες, από τα Τέμπη, τόνισε ότι "θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο"», πρόσθεσε.

Διευκρίνιση ότι ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γεραπετρίτης, θα προχωρήσει αμέσως στη σύσταση ανεξάρτητης υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος και όχι όμως μόνο αυτό, καθώς θα ασχοληθεί και με τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Καθυστερήσεις που έχουν τις αιτίες τους σε χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου, σε στρεβλώσεις δεκαετιών, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είναι αλήθεια ότι πολλές από αυτές τις ανεπάρκειες και τις στρεβλώσεις τις αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο εύρος ευθυνών και τομέων δράσης του Κράτους την περίοδο αυτή, και στους σιδηροδρόμους. Είναι επίσης αλήθεια, όμως, ότι δεν μπορέσαμε να τις εξαλείψουμε. Για αυτό, άλλωστε, και αναλαμβάνουμε και το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Χωρίς υποκρισία και χωρίς να κρυβόμαστε. Όμως για όλα αυτά θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε αναλυτικότερα το επόμενο διάστημα. Με ειλικρίνεια, στοιχεία, νηφαλιότητα, πάντοτε με αλήθεια», σημείωσε.

«Τώρα είναι η ώρα του πένθους, είναι η ώρα της περισυλλογής απέναντι στην απώλεια δεκάδων νέων ανθρώπων. Είναι ώρα ενσυναίσθησης, σεβασμού και συμπαράστασης στον πόνο των συγγενών που ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, αναπάντεχα έχασαν σχεδόν τα πάντα. Η απώλεια ενός ανθρώπου είναι μια βαριά πληγή, που ποτέ και με τίποτα δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Και έχουμε χρέος, ως Πολιτεία, να φροντίσουμε τους τραυματίες, να φροντίσουμε τους ανθρώπους που βίωσαν τα τραγικά συμβάντα, να σταθούμε πλάι για όσο χρειαστεί στους συγγενείς των θυμάτων. Έχουμε χρέος να αποδώσουμε επίσημα ευθύνες. Κυρίως έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ανέφερε ακόμη ότι στο 70% της σιδηροδρομικής γραμμής υπάρχουν συστήματα και γίνανε βήματα, όμως, δεν εξαλείφθηκαν οι αδυναμίες και δυστυχώς στο υπόλοιπο 30% της γραμμής έμελλε να συμβεί το μοιραίο δυστύχημα.

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με έγγραφο που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και εμφάνιζε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «καρφώνει» την Ελλάδα για μη εκπλήρωση υποχρεώσεων αναφορικά με το σιδηροδρομικό έργο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς το θέμα αλλά επισήμανε ότι «δεν σχετίζεται ευθέως με το ζήτημα των Τεμπών». «Θα το δούμε με νηφαλιότητα και σε όλο το βάθος», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα να επηρεάσει η τραγωδία των Τεμπών τον προγραμματισμό των εκλογών και την ημερομηνίας της κάλπης, ο κ. Οικονόμου είπε: «Εν μέσω τριήμερου πένθους δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ για κανένα άλλο θέμα πολιτικό, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών».

#ΓΙΑΝΝΗΣ_ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ #ΤΕΜΠΗ #ΣΟΡΟΙ #ΕΥΘΥΝΕΣ #ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ_ΤΡΕΝΩΝ #ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ_ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιάννης Οικονόμου, Τέμπη, Αναλαμβάνουμε, - Ταυτοποιήθηκαν 9,giannis oikonomou, tebi, analamvanoume, - taftopoiithikan 9