Κυβέρνηση για Τέμπη: Αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί

Συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στο σημείο της τραγωδίας

Εμφανώς συγκινημένος ο Γιάννης Οικονόμου, αφού εξέφρασε την οδύνη της κυβέρνησης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφέρθηκε στην έρευνα που θα διεξαχθεί για τα αίτια της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσει η χώρα τέτοιες στιγμές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων, υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες και ευθύνες πολλών κυβερνήσεων.

«Είναι αλήθεια ότι πολλές από αυτές τις ανεπάρκειες και τις στρεβλώσεις τις αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο εύρος

ευθυνών και τομέων δράσης του Κράτους την περίοδο αυτή, και στους σιδηροδρόμους. Είναι επίσης αλήθεια, όμως, ότι δεν μπορέσαμε να τις εξαλείψουμε. Για αυτό, άλλωστε, και αναλαμβάνουμε και το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Χωρίς υποκρισία και χωρίς να κρυβόμαστε. Όμως για όλα αυτά θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε αναλυτικότερα το επόμενο διάστημα. Με ειλικρίνεια, στοιχεία, νηφαλιότητα, πάντοτε με αλήθεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ σε ερώτηση για το τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να εξαλείψει τα προβλήματα, απάντησε: «Αρκετά αλλά δυστυχώς όχι όλα».

Διασώστες με υποστήριξη γερανού προσπαθούν να αφαιρέσουν συντρίμμια από τις σιδηροδρομικές γραμμές μετά από σύγκρουση στα Τέμπη, περίπου 376 χιλιόμετρα (235 μίλια) βόρεια της Αθήνας, κοντά στη Λάρισα, Ελλάδα, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023. Οι διασώστες αναζητούν σορούς θυμάτων μετά από μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας και μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Το δυστύχημα έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ήταν το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. (AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα αίτια

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κινηθεί με ταχύτητα και προς όλες τις κατευθύνσεις στο πλαίσιο της αναζήτησης των αιτίων της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι δεν τίθεται για κανένα λόγο ζήτημα ατιμωρησίας ή συγκάλυψης ευθυνών.

«Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος θα προχωρήσει αμέσως, γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος -όχι όμως μόνο αυτό- και τις διαχρονικές
καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Καθυστερήσεις που έχουν τις αιτίες τους σε χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου, σε στρεβλώσεις δεκαετιών», υπογραμμίζει ο Γιάννης Οικονόμου..

«Τα λόγια είναι ανεπαρκή»

«Τα λόγια είναι ανεπαρκή, είναι φτωχά, είναι λίγα για να εκφράσουν αυτό που συνέβη και κυρίως αυτό που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα σε όσους βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη, τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικά για την εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι έχει γίνει σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του σιδηροδρόμου αλλά όχι σε όλο το μήκος των γραμμών.

Σχετικά με την έρευνα που θα ξεκινήσει άμεσα, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η αλήθεια σώζει, κυρίως τις δύσκολες στιγμές, και η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται την αλήθεια. Ελπίζω και κανείς άλλος».

Κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο κ. Οικονόμου μίλησε για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ταυτοποίηση των σορών και η υποστήριξη των συγγενών και των τραυματιών. Σχετικά με τους αγνοούμενους, ανέφερε ότι είναι 56, διευκρινίζοντας ότι σε αυτόν τον αριθμό είναι και σοροί που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερωτήσεις που δεν είχαν άμεση σχέση με το δυστύχημα, όπως για παράδειγμα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις εκλογές, εξηγώντας ότι είναι ημέρα πένθους.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Γεραπετρίτης: Οι τρεις προτεραιότητες μετά το τραγικό δυστύχημαΓενηδούνιας για Τέμπη: Για 70 χιλιόμετρα το τρένο πέρναγε με κόκκινο«Η σηματοδότηση καλύπτει κάτω από 50% του δικτύου Αθήνα - Θεσσαλονίκη»: Σύμβουλος ΟΣΕ στον ΑΝΤ1
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυβέρνηση, Τέμπη, Αναλαμβάνουμε,kyvernisi, tebi, analamvanoume