Γιάννης Καρούζος: Η μη χορήγηση από τον εργοδότη κανονικής άδειας στον μισθωτό

Όπως είναι γνωστό, η άδεια αναψυχής που χορηγείται στους μισθωτούς κάθε χρόνο, αποβλέπει να διακόψουν την εργασία τους για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να αναπαυθούν και να ανακτήσουν δυνάμεις, ενώ παράλληλα πληρώνονται τις αποδοχές τους.

Οι διατάξεις που ρυθμίζουν την άδεια των μισθωτών έχουν εφαρμογή σε όλους τους μισθωτούς γενικά (υπαλλήλους, εργατοτεχνίτες, μαθητευομένους κ.λπ.), εφόσον απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οποιοδήποτε εργοδότη, αδιάφορα αν συνδέονται με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Συνεπώς, η μη χορήγηση από τον εργοδότη στο

μισθωτό της ετήσιας άδειας του, έχει ως συνέπεια ορισμένες προβλεπόμενες εκ του νόμου, ποινικές και αστικές κυρώσεις.

Αρχικά, οι παραβάτες της νομοθεσίας που αφορά στη χορήγηση κανονικής άδειας στους μισθωτούς, τιμωρούνται με χρηματική ποινή και με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες. Σε περίπτωση που χορηγήθηκε άδεια, πλην όμως καθυστερεί ή αρνείται ο εργοδότης να καταβάλει τις αποδοχές του χρόνου της άδειας, τότε επιβάλλονται σ’ αυτόν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο για τν καθυστέρηση πληρωμής του μισθού.

Ακολούθως, σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης αρνείται να χορηγήσει στο μισθωτό του τη νόμιμη άδεια που δικαιούται, υποχρεούται, όταν λήξει το ημερολογιακό έτος μέσα στο οποίο όφειλε να χορηγήσει την άδεια (ή εντός της προβλεπόμενης χρονικής διάρκειας σύμβασης ορισμένου χρόνου), να του καταβάλλει τις αντίστοιχες αποδοχές των ημερών της άδειάς του αυξημένες κατά 100%, δηλαδή στο διπλάσιο.

Πάντως, για την καταβολή της ανωτέρω προσαύξησης δεν αρκεί απλώς η μη χορήγηση της άδειας από τον εργοδότη, αλλ’ απαιτείται να υπάρχει οπωσδήποτε και πταίσμα αυτού (δηλαδή υπαιτιότητά του) έστω και με τη μορφή της ελαφράς αμέλειας ή πλάνης. Όπως λ.χ. όταν ο μισθωτός ζήτησε την άδειά του, αλλά ο εργοδότης αρνήθηκε να την χορηγήσει και τον ανάγκασε να εργαστεί, κατά το χρόνο που έπρεπε να λάβει αυτή. Δεν υπάρχει όμως υπαιτιότητα του εργοδότη, όταν από δικαιολογημένη πλάνη δεν χορήγησε την άδεια ή πλανήθηκε σχετικά με την

υποχρέωσή του ή οφείλεται σε γεγονός για το οποίο δεν υπέχει ευθύνη. Νοείται ότι πολύ περισσότερο δεν υπάρχει υπαιτιότητα του εργοδότη, όταν ο μισθωτός οικειοθελώς δεν έλαβε την άδεια που του χορηγήθηκε έγκαιρα.

Σημειώνουμε δε, ότι απαγορεύεται η μεταφορά της άδειας αναψυχής σε επόμενο έτος, ακόμη και με συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Ο Γιάννης Καρούζος θα απαντήσει ερωτήσεις σας που αφορούν προβλήματα στην χορήγηση κανονικής άδειας στο [email protected]

Του Γιάννη Κ. Καρούζου

Δικηγόρου - Εργατολόγου

Keywords
Τυχαία Θέματα