Έτσι βγαίνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ελλάδα, ποιοι «γλίτωσαν» την τρίτη δόση

Διευκρινήσεις για το ποιοι ακολούθησαν το σχήμα εμβολιασμού αρχικά με Pfizer και δεύτερη δόση με J&J καθώς και τι θα γίνει με τη έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όσοι έκαναν Pfizer και δεύτερη δόση με J&J δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση, όπως είχε διευκρινιστεί σε προηγούμενη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το news4health, όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου, τα άτομα αυτά συνήθως μετά

τον εμβολιασμό τους με Pfizer είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από αλλεργική αντίδραση και για αυτό αργότερα τους δόθηκε σαν οδηγία να κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ελάχιστοι και δόθηκε ειδική έγκριση από την Επιτροπή Εμβολιασμού ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε δεύτερη δόση.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Ελλάδα παίρνουν μόνο όσοι κάνουν τρίτη δόση στη χώρα μας

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε επίσης τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού στη χώρα μας. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, είπε πως μόνον όσοι πολίτες επιλέγουν να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολιασμού τους κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, θα λάβουν ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επισήμανε ότι τα πιστοποιητικά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και άλλων 16 χωρών, με τις οποίες έχει συναφθεί συμφωνία και οι οποίες έχουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά θα αναγνωρίζονται εξίσου στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για εμβόλια τρίτων χωρών (όπως το ρωσικό και το κινεζικό) θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ώστε να ξεκαθαριστεί με ποια εμβόλια θα γίνεται η τρίτη δόση.

Αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων

Επίσης, ο Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως πάνω από 800 κέντρα εμβολιασμού προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο δυναμικό του Υπουργείου Υγείας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.300.

Αυξημένη παρατηρείται και η διάθεση των πολιτών να εμβολιαστούν, καθώς πάνω από 827.000 ραντεβού έχουν κλειστεί τις τελευταίες ημέρες.

Τα εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και να ανοίγουν και τις Κυριακές, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα