Γιατί ο εμβολιασμός είναι ασπίδα προστασίας και για τις νέες μεταλλάξεις

Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας ακόμα και με την έλευση των νέων μεταλλάξεων, η εξήγηση που έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου θέλησε να διευκρινίσει μέσα από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας γιατί τα εμβόλια εξακολουθούν να μας προφυλάσσουν από τις νέες μεταλλάξεις την στιγμή που ο κόσμος ανησυχεί μετά την αναγνώρισης της νέας παραλλαγής κορονοϊού «Όμικρον».

Όπως είπε την εξήγηση την δίνει μελέτη και έχει να κάνει με την κυτταρική ανοσία και τα κύτταρα μνήμης. Ο λόγος κρύβεται πίσω από την κυτταρική ανοσία,

όπως αναφέρει το news4health.gr.

«Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι πιθανόν λόγω αυτής της μετάλλαξης (Όμικρον) μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργεί το άτομο με τον εμβολιασμό του σε βαθμό που δεν είναι ακόμα γνωστός.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με την συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.

Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα κύτταρα σημαντικά του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων. Επομένως ο εμβολιασμός πάρα την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι μια ασπίδα προστασίας.

Η διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι σημαντική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου» όπως υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα