Εθνικές Παλινωδίες

Δίνουν το προβάδισα «στα σημεία» στην Άγκυρα

Πριν καλά καλά αποχωρήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών ο Υπουργός κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, από 6 σε 12 ναυτικά μίλια βάσει του διεθνούς δικαίου, ξεκινώντας από το Ιόνιο και σε υιοθέτηση ευθειών γραμμών βάσεως και κλείσιμο κόλπων, χωρίς καμία αναφορά στο Αιγαίο. Και το έκανε παρόντος του κ. Τσίπρα, που επίσης μίλησε για σταδιακή επέκταση χωρίς καμία διευκρίνιση.

Με άλλα λόγια ο κ. Κοτζιάς άναψε το φυτίλι και έφυγε, επαναφέροντας τον όρο «Casus belli» στην επικαιρότητα τις τελευτείες ώρες, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Αιγαίο.Ο όρος είχε πρωτοεμφανιστεί το μακρινό 1995 με την εφαρμογή της Σύμβασης του δικαίου της θάλασσας, όπου με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης η Τουρκία εξέδωσε το «casus belli». Με άλλα λόγια, αιτία πολέμου η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Τα 6 ναυτικά μίλια ισχύουν από το 1936 και έκτοτε υπάρχει μια διαρκής συζήτηση περί του αν η Ελλάδα θα πρέπει να τα επεκτείνει στα 12, βάσει του εθιμικού δικαιώματος που ορίζεται από την ίδια τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είμαστε δηλαδή η μοναδική χώρα του κόσμου που έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν 12 μίλια. Οι γείτονές μας έχουν ντύσει με νομικό ένδυμα την απαίτησή τους να μην αυξηθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Η Κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να επιμείνουν οι γείτονές μας, στη γνωστή θέση τους, ότι ολόκληρο το Αιγαίο είναι μια θάλασσα όπου επικρατούν «ειδικές περιστάσεις». Επομένως, δεν επιτρέπεται επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το επιχείρημα είναι αστείο από πλευράς διεθνούς δικαίου. Παρόλα αυτά με την πρόταση που έκανε ο κ. Κοτζιάς μόνο για το Ιόνιο επι της ουσίας ενθαρρύνει την επιχειρηματολογία της Άγκυρας ότι τάχα υπάρχει ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανέτρεψε την απόφαση του κ. Κοτζιά για περιορισμένη επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων. Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για υπαναχώρηση μετά τις αντιδράσεις της Άγκυρας. Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει με τις παλινωδίες της την προχειρότητα και τον ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό της ακόμη και σε μείζονα ζητήματα εξωτερικής μας πολιτικής, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Όλα αυτά δεν είναι απλώς ανεύθυνα. Είναι και εθνικά επικίνδυνα.
Η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις και πάγιες θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής. Για μια ακόμη φορά επιδεικνύει επιπολαιότητα και προχειρότητα που είναι αδιανόητη σε ζωτικής σημασίας εθνικές υποθέσεις. Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναρρωτηθώ γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή για να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα;
Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ
Επικεφαλής Συνεδριακού Τουρισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα