Ένας τεχνολογικός θησαυρός στην 87η ΔΕΘ

Το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας που στεγάζεται στο ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη και που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τεχνολογική συλλογή σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, θα δώσει το «παρών» στην 87η ΔΕΘ

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές που μετρούν περισσότερο από μισό αιώνα, συλλεκτικές γραφομηχανές, ένα αυτοκίνητο Ford μοντέλο Τ, φωτογραφικές μηχανές και μηχανές κινηματογραφικής προβολής, κεφαλές γεωτρυπάνων που πρώτες «χτύπησαν» φλέβα ελληνικού

πετρελαίου και εκατοντάδες ακόμη μοναδικά τεχνολογικά συλλεκτικά αντικείμενα είναι μερικά από αυτά που μπορεί να δει κάποιος που θα επισκεφθεί τους χώρους του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία του μουσείου ξεκίνησε το 1978 στη Σίνδο, ως Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από μια ομάδα εμπνευσμένων θεσσαλονικέων με αγάπη για την Τεχνολογία και την Επιστήμη, οι οποίοι πρόσφεραν στο κοινό αρχικά τις προσωπικές τους συλλογές από ηλεκτρονικές συσκευές. Γρήγορα η πρωτοβουλία έγινε γνωστή και οι συλλογές εμπλουτίστηκαν καθώς μεγάλες εταιρείες της χώρας παραχωρούσαν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό τον οποίο αντικαθιστούσαν σταδιακά με καινούργιο. Από τότε η τεχνολογική, βιομηχανική και επιχειρηματική ιστορία της χώρας συνεχίζει να καταγράφεται και να διαφυλάσσεται στο Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

«Από το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας (πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) που μέχρι σήμερα στεγάζει τη συλλογή του σε κτίριο της πρώην ΕΤΒΑ στη Σίνδο , δημιουργήθηκε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας παραχώρησε το 80% των συλλογών του αλλά και σημαντική οικονομική υποστήριξη για τη δημιουργία του ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ, επισημαίνει ο ΓιώργοςΒλαχογιάννης Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ και Πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας

Σήμερα σε ειδικές προθήκες στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ και στις μόνιμες εκθέσεις του μπορεί να δει κανείς ένα μικρό δείγμα αυτών των συλλογών όπως για παράδειγμα τα πρώτα γεωτρύπανα που χρησιμοποιήθηκαν στον Πρίνο για την εξόρυξη πετρελαίου, ενώ σε ειδικό χώρο στο φουαγιέ του Κέντρου έχουν συγκεντρωθεί μερικά από τα αντιπροσωπευτικά εκθέματα της συλλογής.

Όπως τονίζει ο ίδιος: «στόχος μας είναι να ρίξουμε περισσότερο φως στα αντικείμενα της συλλογής και να προσφέρουμε μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για την τεχνολογική εξέλιξη, για την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, αλλά και για την ιστορία της πόλης μας και των ανθρώπων της.

Επειδή τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων, το καθένα αφηγείται μια ιστορία συνυφασμένη με την ίδια την σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης, με την ευρύτερη περιοχή και την εξέλιξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Στους παλαιότερους τα εκθέματα ξυπνούν μνήμες και συγκινούν και για τους νεότερους αποτελούν μία ακόμη αφορμή για μια σύνδεση με το παρελθόν και την ιστορία μας. Σκοπεύουμε να εκθέσουμε μόνιμα μέρος των συλλογών αυτών και να διοργανώσουμε κινητές εκθέσεις που θα περιοδεύουν και σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Ωστόσο, σημαντικό μέρος της πλούσιας συλλογής του μουσείου, που θεωρείται η μεγαλύτερη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, εξακολουθεί να βρίσκεται αποθηκευμένο στο βιομηχανικό κτίριο της πρώην ΕΤΒΑ στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου.

Ακόμη και το κτίριο όπου έχουν αποθηκευτεί οι συλλογές του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης που αναπτύσσεται στη Δυτική είσοδο της πόλης, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί μέρος της βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη να επισκευαστεί το κτίριο όπου φυλάσσονται τα τεχνολογικά αντικείμενα. Εμείς ως ΔΣ το τελευταίο διάστημα ανακαινίσαμε κάποιους χώρους και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εκεί το πρώτο Αποθετήριο Τεχνολογικού Πολιτισμού στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα και να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό εναλλακτικούς τρόπους επίσκεψης στις συλλογές του, αξιοποιώντας την χρήση τεχνολογικών μέσων όπως drones που θα κάνουν εξατομικευμένες ξεναγήσεις. Θα θέλαμε να ενημερωθεί ο κόσμος για τις συλλογές του Μουσείου που συνιστούν ένα “ζωντανό βιβλίο” μικρών και μεγάλων επιτευγμάτων», συμπληρώνει ο κ Βλαχογιάννης.

Το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας θα παρουσιάσει τεχνολογικά εκθέματα των συλλογών του, που αποτελούν μέρος της περιοδικής Έκθεσης Connected που έχει φιλοξενηθεί στο ΚΔΜΤ ΝΟΗΣΙΣ, στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Τις δράσεις του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας υποστηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υφυπουργείο Εσωτερικών τομέας Μακεδονίας Θράκης.

#ΔΕΘ #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #ΜΟΥΣΕΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
87η, ΔΕΘ,87i, deth