Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από 6 μηνιαίες ψηφοφορίες

Μετά από μία συνεδρίαση που κράτησε περισσότερο από 4 ώρες στην ουσία εγκρίθηκαν όλες οι αλλαγές που πρότεινε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για την συνταγματική αναθεώρηση.

Για το μείζον ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται η εκλογή του από τον λαό μετά από 9 «άκαρπες» ψηφοφορίες της Ολομέλειες.

Συγκεκριμένα, θα προηγηθεί η συνήθης διαδικασία, δηλαδή τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες 200 ψήφων η πρώτη, 180 η δεύτερη

και η τρίτη. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακολουθήσουν 6 μηνιαίες ψηφοφορίες.

Αν και η Πέμπτη ψηφοφορία θεωρηθεί και αυτή άκαρπη τότε θα οδηγούμε στην έκτη και τελευταία με τους δύο υποψήφιους και επικρατέστερους υποψηφίους. Σε περίπτωση που και αυτή πέσει στο κενό τότε και μόνο τότε ο λόγος θα περάσει στον λαό.

Η κυβέρνηση προκρίνει την συγκεκριμένη διαδικασία θέλοντας να πιέσει την αντιπολίτευση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απώτερο σκοπό να είναι πλέον δύσκολη η διάλυση της Βουλής.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια των έξι μηνιαίων ψηφοφοριών η θητεία του ΠτΔ παρατείνεται ενώ αποφασίστηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στα καθήκοντα του μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εκκλησία – Κράτος

Στις σχέσεις εκκλησίας κράτους, «πέρασε» η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή θα υπάρξει αναδιαμόρφωση του άρθρου 3 για να γίνει πιο «λητό». Παράλληλα θα προστεθεί εδάφιο σύμφωνα με το οποίο θα κατοχυρώνεται η ουδετερότητα του κράτους. Επιπλέον θα προστεθεί ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία η αναγνώριση της ουδετερότητας του κράτους δεν θα «επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών».

Πολιτικός όρκος

Καθίσταται υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος για κάθε αιρετό και κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Βουλευτικές θητείες

Ορίζεται ανώτατο όριο τριών βουλευτικών θητειών για να μην γίνει ο βουλευτής «επάγγελμα» όπως είπε και στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός. Εξαιρούνται από αυτή την αλλαγή η αρχηγοί των κομμάτων καθώς επίσης και οι πρώην πρωθυπουργοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα